Manja Ristić: Govorica psihe – aktivno poslušanje in zvočna improvizacija v intermedijskih umetnostih / delavnica

Nedelja 15.3.2020 od 15.00 – 19.00, Ljubljana
Ponedeljek 16.3.2020, Novo mesto
za uveljavljajoče novomedijske umetnike z zanimanjem v polju zvočne umetnosti (max 8 oseb)
Udeleženci se morajo prijaviti z prijavnico (Application).

Delavnica bo v angleško-srbskem jeziku, udeleženci prinesejo svojo tehnično opremo/inštumente. Brezplačna delavnica, del projekta KONS

Read More »

Objavljeno v 5/Cona | Komentiranje onemogočeno

Petra Strahovnik – Ji Youn Kang / ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO:

Torek, 25.2. ob 20.00: Dvorana Komuna, Kino Šiška, Ljubljana
Sreda, 26,2. ob 20.00: Kulturni dom Ivan Cankar, Vrhnika

V tretjem dogodku cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO bosta nastopili Petra Strahovnik in Ji Youn Kang. O svojem skupnem delu, skladbi Resonanca, sta zapisali:

“Glas je lahko ena izmed izrazitih, unikatnih človeških značilnosti – glasova dveh posameznikov nista nikoli enaka. Seveda nismo edina bitja, ki imamo glas, a tudi predmeti, ki nas obkrožajo imajo svoje glasove in svojo resonančno frekvenco. Ali lahko slednje odkrijemo? Lahko predmete pripravimo do petja? Lahko skupaj ustvarimo zbor? Petra in Ji bosta v svoji zvočni zgodbi ustvarili prizor, ker bodo najdeni predmeti vzpodbujeni z zvočnimi povratnimi informacijami. Položenim na resonančno stekleno ploščo bosta dodali še pretvornik in mikrofon. Predmeti govorijo z lastnimi glasovi, pojejo in skupaj vpijejo ter s časoma ustvarijo kompleksno organsko enotnost. Performerki bosta ta proces nadzorovali in usmerjali ter tako soustvarjali edinstveno ‘harmonijo’.”

Read More »

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona | Komentiranje onemogočeno

Tomaž Grom – Séamus O´Donnell / ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

torek, 11. februar, 2020 ob 20.00, Dvorana Komuna, Kino Šiška, Ljubljana

V drugem dogodku cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO bosta Grom in O’Donnell zvočno pripravila kolizijo, gradacijo in prelitje dveh intervencij z rezultatom, ki ga ni mogoče predvideti. V bistvu zaradi potenciala možnosti odvodov, instrumentarija ali metod improvizacije ostaja namerno neopredeljen.

 

Seamus O’Donnell: Ruins/City/Memory
Tomaž GromPizda, vsi neki špilajo, jaz sem pa umetnik
Tomaž Grom in Seamus O’Donnell: Intervention with unknowable outcomes

Read More »

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona | Komentiranje onemogočeno

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO: Irena Z. Tomažin – Alessandra Eramo

Sreda,29.1.2020 ob 20.00 Dvorana Komuna, Kino Šiška, Ljubljana
četrtek, 30.1.2020 ob 20.00 Avtomatik Delovišče, Koper – v soorganizaciji z društvom PiNA


Dve veliki zvočni umetnici, vokalni raziskovalki, interpretki in improvizatorki na enem mestu, na enem odru ter v enem koncertnem dogodku. Nedvomno prava kombinacija za prvi koncert cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO 2020!

Slišati glas, dih, trzljaj, vibracijo, tišino druge in se z intenzivno ter subtilno energijo odzvati, reagirati nanje in jih poslati nazaj v dialogu med absorpcijo in odbojem. Irena Z. Tomažin in Alessandra Eramo bosta v odkrivanju različnih vokalnih in besedno komunikacijsko zložnih vzorcev iz grlenih globin eno uro polnili prostore naših ušesnih čutnic.

Produkcija: CONA. Koprodukcija: Kino Šiška.

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona | Komentiranje onemogočeno

radioCona: Krajine pripovediJV

radioCona: Krajine pripovediJV
18.-23. januar 2020
88.8 MHz in www.radiocona.si
Kuratorica Manja Ristić

Več o FM program po dnevih, dogodkih v galeriji Steklenik  in besede kuratorice  radioCona: Krajine pripovediJV

Predstavljena bodo dela umetnic_kov: Artists: Amper-o-mat, Marija Balubdžić, beepblip, Ivan Čkonjević, Toni Dimitrov, Martin Eccles, Bojan Gagić, Miron Ghiu, Ana Gnjatović, Lukatoyboy, Regina Ionescu, Jovana Ivanac, Jasna Jovićević, Mirian Kolev, Rastko Lazić, Gašper Livk, Svetlana Maraš, Saša Rakef, Simina Oprescu, OR poiesis, PonTon, Ronald Panza, Maria Papadomanolaki, Peter Parmakov, Marko Paunović, Boštjan Perovšek,Irena Pivka, Bojana Šaljić Podešva, Maria Ponce, Anamaria Pravicencu, Sašo Puckovski, Manja Ristić, Yoana Robova, Saša Spačal, Sound_00 + Lefterna, Igor Stangliczky, Teodora Stepančić, Robertina Šebjanič, Marija Šumarac, Jan Turk, Mauricio Valdés San-Emeterio, Vida Vatovec, Ivo Vičić, Roberto Vodanović, Aleš Hieng – Zergon, Brane Zorman.

Mnemopoetike Balkana in Jugovzhodne Evrope so intenzivne vene vrele krvi, ki se bori za svobodo, združitev in rast, a hkrati tudi rane številnih uničenj, krutih partnerstev in razlikovanj. Kako je ta večplastnost spomina ustoličena v zvoku? Kaj lahko storimo, da bi pritegnili več pozornosti teh neizogibnih živahnih naravnih procesov v tem gosto naseljenem območju? Bi naše intimne (re)imaginacije lahko pripeljane do vznika novih realitet in vrednosti? radioCona 2020, ki je odprta platforma novih zvočnih praks in se vse bolj osredotoča na bioakustiko in umetniške intervencije na področju ‘field recordinga’, bo s tokratno edicijo odgovarjala na nekatera vzpostavljena vprašanja. Predstavila bo tako arhivska, zgodovinsko relevantna in novo odkrita dela pozabljenih pionirjev akustične ekologije ter predstavila mlado generacijo ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne, Severne Makedonije, Albanije, Grčije, Bulgarije in Romunije. Na ta način bomo ponovno razkrili povsem nepoznan teren, ki ga že nekaj let intenzivno raziskuje tokratna povabljena kuratorica Manja Ristić.

 

Objavljeno v 1/radioCona | Komentiranje onemogočeno

Robertina Šebjanič, Aleš Hieng – Zergon, Ida Hiršenfelder: Dispozicija zvoka / kristalni vrtovi

zvočna instalacija
11.-18. oktober 2019, MFRU, Maribor
v okviru platforme KONS

Foto: Miha Godec

Dispozicija zvoka / kristalni vrtovi je meditacija o naključnosti in točnosti, dveh nerešljivih vprašanjih, ki se nam zastavljajo ob opazovanju kristalnih oblik v času. Govori o napetosti med matematično konstanto in nepričakovano domiselnostjo, ki bosta morda pripeljali do singularnosti, morda pa bosta za vedno ostali navidezno naključni.

Objavljeno v 5/Cona, Kons | Komentiranje onemogočeno

Brane Zorman: gostovanja v Berlinu

LU-na MO-on reflekt
zvočni dogodek
Torek, 8. oktober 2019, Loophole Berlin

Eklekto-Elekro-Relay, solo elektro akustična EMS improvizacija
zvočni dogodek
Petek, 11. oktober 2019, Panke gallery

Collboradio radio solo
blind date zvočna improvizacija, predstavitev galerije Steklenik in CONA projektov,
Torek, 22. oktober 2019

Brane Zorman and Seamus O’Donnell,  duo improvizacija v okviru dogodkov Multiversal
zvočni dogodek
Sobota, 26. oktober 2019
Loophole Berlin

 

Objavljeno v 5/Cona | Komentiranje onemogočeno

Boštjan Perovšek & Irena Pivka @ Murmurans

Murmurans Mundus: Sonic Ecology and Beyond
3.-6. Oktober 2019
Faculty of Art and Design at Jan Evangelista Purkyně University
Usti na Laben, CZ
v okviru CESSE (CE network for Soundscape Echology)
Irena Pivka: Sound Ecology within Contemporary Art Practice, 5.Oct
Boštjan Perovšek: Pavilion for Spiders Sound Tour 5.Oct

Objavljeno v 5/Cona | Komentiranje onemogočeno

Irena Pivka, Brane Zorman: Potepini

novomedijska predstava, premiera (6+)
Torek, 27. 8. med 17.00 in 18.30
Poletni Lutkovni pristan, LGM, Vojašniški trg 2A Maribor
Lutkovno gledališče Maribor /zavod CONA
Potepini so povabljeni na pot ob Dravi, tokrat opremljeni s slušalkami in aplikacijo na telefonu. Potep postane večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki ga obhodimo po vnaprej začrtani poti. Potepini so lahko otroci in odrasli, družine, ki s pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v lokacijo začrtane poti, prehajajo med fiktivnimi in realnimi situacijami. Edinstveno zvočno doživetje nas poveže z našim okoljem na nov, umetniško doživet način in nas spomni na to, zakaj zakaj pravzaprav hodimo.

Read More »

Objavljeno v 5/Cona, Partnerji | Komentiranje onemogočeno

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO: Anthony Pateras – Maja Osojnik

Anthony Pateras – Maja Osojnik  zadnji koncert cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO v letu 2019
Sreda, 22. maj 2019 ob 20.00, Kino Šiška, Komuna
Četrtek, 23. maja 2019, ob 20.00, Centralna Postaja, Maribor

Maja Osojnik bo v Ljubljani prvič izvedla za ta dogodek ustvarjeno solo skladbo “When I Find Out, I’ll Give You a Buzz”. Ob konkretnem izboru lo-fi elektronike, vzorčenja v živo in manipuliranja s CD-predvajalniki bo kot instrument uporabila tudi svoj glas. Anthony Pateras, avstralski skladatelj, izvajalec in multi-instrumentalist pa bo s skladbo “This Ain’t My First Rodeo” skupaj z občinstvom v kvadrofonični postavitvi raziskoval psihoakustične interakcije med dvema sintetizatorjema zvoka.

Njuno skupno delo, ki je te dni nastalo na rezidenci v Ljubljani, Druck raziskuje vzporedno metamorfozo prepletene harmonične sheme v kompleksnem oblaku abstraktnih zvočnih vzorcev. Osojnik in Pateras izbirata različne barve iz obsežne knjižnice lastnega skladateljskega opusa in tako ustvarita edinstveni prostor veziva instrumentalne glasbe z uporabo kolaža, linearnosti in preloma. Ta duet se v popolnoma analognem ogrodju, ki se odziva v realnem času, sklicuje na gostejša dela Ashleyja in Ferreyre, s čimer uspe ustvariti redko slišano obliko blagoglasnega lomljenja.

Produkcija: CONA. Koprodukcija: Kino Šiška. Koncert je del serije koncertnih dogodkov Scena podpiše in je poklon glasbenih zasedb in producentov Radiu Študent, ki že 50 let goji in podpira domačo neodvisno in alternativno glasbeno sceno. 

Objavljeno v 5/Cona, Partnerji | Komentiranje onemogočeno