VITAL

Junij 2022 – Julij 2024
Partnerice_ji: ASSOCIATION APOLLONIA (nosilec), OUT OF THE BOX ART COMPANY, Teatri ODA, CONA

VITAL ustvarja inovativni ekosistem, ki spoštuje okolje in na umetniški način prispeva k boju proti globalnemu segrevanju in onesnaževanju zraka. V Strasbourgu bodo na voljo štiri umetniška dela, ki vključujejo rastline in tehnologijo ter z uporabo obnovljive energije nagovarja javni prostor z aktivno udeležbo državljanov. Mreža VITAL je zaradi poznavanja evropskega umetniškega okolja izbrala določeno število umetnikov, senzibilnih za okoljskih vprašanja v skladu s cilji in prioritetami projekta. Marco Barotti zajema nihanja atmosferskega CO2 zahvaljujoč živemu mahu, ki prekriva njegovo zvočno instalacijo, Klitsa Antoniou sanja o vrtu, ustvarjenem iz ožganih elementov velikega požara na Cipru. Thibault Honoré načrtuje skulpturo senzibilno za energijo vetra, kar posledično omogoča vrsto funkcij, kot sta osvetljitev in zalivanje. Umetnika Irena Pivka in Brane Zorman načrtujeta zvočno aplikacijo in senzorne slušalke, povezane z biodiverziteto javnega prostora.

V načinu delovanja VITAL-a imajo meščani pomembno vlogo in sodelujejo v vseh fazah umetniškega procesa. Poleg ozaveščanja umetnikov ter ciljne in širše javnosti je cilj projekta ustvariti evropsko mrežo za produkcijo in promocijo okolju prijaznih del v javnem prostoru, z vključevanjem lokalnih oblasti.

VITAL Press Kit

Aktivnosti partnerja CONA

Srečanje partnerjev v Strasbourgu

Priprava strategije za nadaljevanje projekta
24. – 27. november 2023
Strasbourg, Francija

Catherine Clover: Larking

Zvočni sprehod
30. september in  1. oktober 2023
Ljubljana, Slovenija

Srečanje partnerjev v Strasbourgu

Delavnica in priprava novega zvočnega sprehoda
12. – 16. februar 2023
Strasbourg, Francija

Elena BISERNA: Walking from scores / delavnica

Delavnica o zvočnih sprehodih
Petek in sobota, 16. in 17. 9. 2022
Desni atrij Mestne hiše, Ljubljana

Irena Pivka, Brane Zorman: VRToglavi VRT

In situ performativni zvočni sprehod, 50 min
24. in 25. junij 2023
Teatri ODA (Priština)
1. in 2. julij 2023
Apollonia (Strasbourg)
29. september 2023
Valvasorjev park (Slovenija)

Projekt VITAL je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa s triletno pogodbo “Strasbourg – Evropska prestolnica”, podpirata ga Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in MOL kultura.