ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO cikel 2020

Irena Tomažin – Alessandra Eramo
sreda, 29.1. ob 20.00 Kino Šiška, Ljubljana
četrtek, 30.1. ob 20.00 Avtomatik Delovišče, Koper

Tomaž Grom – Séamus O´Donnell
torek, 11.2. ob 20.00: Kino Šiška

Petra Strahovnik – Ji Youn Kang
Torek, 25.2. ob 20.00: Kino Šiška, Ljubljana
Sreda, 26,2. ob 20.00: Kulturni dom Ivan Cankar, Vrhnika

Irena Z. Tomažin, vokalistka, performerka in pedagoginja, večinoma deluje in ustvarja znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe, v gibalno gledaliških predstavah ter poučuje svoje delavnice osredotočene na glas in gib pod imenom “moved by voice”. S svojim solo projektom iT in kot vokalistka je sodelovala na mnogih festivalih tako doma kot tudi v tujini. Njene kompozicije za glas in telo so bile izdane v knjigah Mathieu Copelanda Une exposition à être lue in Chorégraphier l’exposition ter uprizorjene v Ženevi, Parizu in Madridu. Doslej je ustvarila devet avtorskih vokalno-gibalnih predstav, v katerih raziskuje povezave med glasom, gesto, telesom, prostorom in zvočnostjo.

Alessandra Eramo (1982) je umetnica, ki deluje v Berlinu, in skladateljica, ki se izraža predvsem z glasom in hrupom. Svoje nastope gradi iz segmentov besedno-zvočnih skladb, v katere vključuje tudi video, risbe in site specifične instalacije in tako raziskuje akustična območja človeškega glasu. Med leti 2015 in 2018 je bila članica projekta Errant Bodies – Sound Art Space v Berlinu. Je učiteljica umetnosti in vodi interdisciplinarno delavnico z naslovom  “The Space between Voice and Gesture”.

Tomaž Grom (1972), kontrabasist in avtor, ki išče razloge za muziciranje in brezkompromisno drega v aktualni družbeni prostor. Gostoval je na festivalih po Evropi in severni Ameriki, ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme. Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. Je avtor več performansov, zvočne instalacije Skladba za harmoniko in večletnega projekta iMštrument. Deluje tudi na področju filma in uprizoritvenih umetnosti.

Séamus O´Donnell (kNiFeLoOp) deluje kot umetnik in organizator različnih zvočno – umetniških projektov. Solo ali skupni projekti (večinoma performansi in instalacije) lahko vključujejo FM radijske poskuse s sprejemniki in doma narejenimi mini oddajniki. V živo ustvarja s kombinacijami manipuliranih posnetkov s terena, z zvoki izdelanih naprav in drugih bolj tradicionalnih instrumentov (predmetov, glasu in strojev).

Petra Strahovnik (1986), skladateljica, je po uspešno zaključeni Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Uroša Rojka, z izobraževanjem nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v Haagu, kjer živi in ustvarja še naprej. Tam so pred kratkim izvedli kar pet krstnih izvedb njenih novih skladb. Je letošnja zmagovalka 66. mednarodne skladateljske tribune Rostrum. Pri svojem delu razvija samosvoje tehnike, ki jih najdemo tudi v nagrajeni skladbi Prana. Trenutno dela na projektu imenovanem DisOrders, ki nastaja v sodelovanju z ansamblom Modelo 62, pri katerem je skladateljica v dveletni umetniški rezidenci. Naslavlja probleme oseb z različnimi duševnimi motnjami, ki jih raziskuje v glasbenem izrazu ter kombinira s performativno umetnostjo in videom. Avtorico pri tem vodi želja, da bi družbo senzibilizirala v odnosu do ljudi, ki zaradi duševnih težav ostajajo na njenem robu.

Ji Youn Kang je skladateljica in zvočna umetnica. Večina njenih glasbenih del temelji na obredih korejskega šamanizma. Raziskujejo odnos med glasbenim in fizičnim prostorom v odnosu do tradicionalnih šamanističnih praks. Je avtorica več del žive elektronske glasbe za tradicionalne, ne-tradicionalne in na novo zgrajene inštrumente, pri tem je raziskovala predvsem primitivne, močne ritmične elemente in hrupne vire zvoka, ki jih vključuje korejska ritualna glasba.  Ji Youn Kang dela kot samostojna skladateljica in ena izmed raziskovalk na Inštitutu za sociologijo na Kraljevem konservatorju v Haagu.