ZVO.ČI.TI (so.und.ing) DUO cikel 2017

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je cikel elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela – plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika, kurator Brane Zorman.

Predstavljamo sodelujoče umetnike in izvajalce v letu 2017:
Alessandra Eramo (IT) – Jaka Berger (SLO)
Torek, 17.01.2017 ob 20.00

Luka Prinčič a.k.a. Nova deViator (SLO) – Goto80 (Anders Carlsson)  (SV)
Ponedeljek, 06.02.2017 ob 20.00

Irena Tomažin(SLO) – Liz Helman (GB)
Ponedeljek 06.03.2017, ob 20.00
Torek, 07.03. 2017 ob 20.00 PiNA Koper

Vsi koncertni dogodki bodo v Dvorani Komuna, v Kino Šiška, Ljubljana, Vstop prost.

dela:

Alessandra Eramo Photo by Nub Project_kvadrat malaAlessandra Eramo (1982) je umetnica, ki deluje v Berlinu, in skladateljica, ki se izraža predvsem z glasom in hrupom. Svoje nastope gradi iz segmentov besedno-zvočnih skladb, v katere vključuje tudi video, risbe in site specifične instalacije in tako raziskuje akustična območja človeškega glasu.

 

Jaka Berger photo Andrej Firm_kvadratJaka Berger je eden najdejavnejših ustvarjalnih bobnarjev in tolkalcev na naši sceni v zadnjih desetih letih. Znan je kot glasbenik in zvočni raziskovalec, pa tudi organizator in publicist. Je aktiven sodelavec Radia Študent in eden tistih, ki znajo aktivirati nove prostore in skupnosti. Trenutno je aktiven član zasedb Ludovik Material, Barka tone, Bele plombe, Virtaranta Okuda Berger trio, Džukljev Berger duo ter The B.Bees. Kot Brgs ustvarja solistična elektroakustična dela. brgstime.bandcamp.com

Alessandra Eramo: Solo for Voice and Electronics
Delo je kolaž različnih vokalnih tehnik ter urbanih in industrijskih zvočnih krajin, s katerim želi avtorica preseči ustaljene koncepcije zvoka in se približati bolj visceralnim plastem umetniškega izraza. Avtorica svoj glas prepleta z erupcijami zvočne poezije in ga staplja z dinamičnimi manipulacijami predhodno posnetih zvočnih materialov in terenskih posnetkov.
Jaka Berger: Drobci sedanjosti / Fragments of the present
Drobci sedanjosti / Fragments of the present je projekt, ki se ukvarja z zvočenjem na prepariranem bobnu. V drugi generaciji prepariranega bobna se avtor ukvarja predvsem s fizičnimi in akustičnimi karakteristikami bobna kot zvočnega objekta, v katerega so vgrajeni zvočniki za manipuliranje z zvočnimi zankami oz. feedbackom, ki spreminjajo akustične okoliščine v prostoru.
Alessandra Eramo – Jaka Berger: Rough miniatures for voice and drum
Glas je vse in boben je vse ostalo. Skupaj obstajata v trenutku, prepletata se v naključnem trku subtilnih, nenehno pulzirajočih vibracij obstoja. Od preprostega diha in intenzivnega srčnega utripa, ki sta mi, do tihega in potrpežljivega poslušalca v nas, ki v vsakem trenutku vidi, kdo smo, vse lebdi v neznano intimni zaupnosti med mi in mi – in v vsakem trenutku vmes.

luka p - wanda_nova_deviator_krsko_140524_by_Benjamin Kovač_kvadrat_mala

Luka Prinčič je glasbenik, oblikovalec zvoka in medijski umetnik. Od sredinr devetdesetih piše glasbo, oblikuje zvok, nastopa in manipulira nove medije na različne načine. Specializiran je za računalniško glasbo, razdelane funk ritme, potopitvene zvočne pokrajine, scensko glasbo za live art in digitalne medijske eksperimente. deviator.si

goto80_photo_by_brendan_tonkin_at_square_sounds_melbourne_2015 mala

 

Goto80 (Anders Carlsson) je švedski medijski umetnik in raziskovalec, ki ustvarja z glasbo in besedili. Svojo 8-bitno glasbo predstavlja širom po svetu, med drugim je nastopil tudi na festivalih, kot sta Transmediale in Ars Electronica. goto80.com

Luka Prinčič a.k.a. Nova deViator: Resonating Places, Now se osredotoča na premislek o tem, kaj je resonanca, kaj jo določa in vzpostavlja, kje se nahaja in kakšno vlogo ima pri tem čas. V zvočnem delu so uporabljeni različni digitalno generirani in procesirani zvočni materiali. V formalnem smislu gre za fuzijo različnih elementov: napak, šumov, sintetiziranih zvokov, mikro-harmonij, pulziranj, ritmov, brnenj in tekstur. Delo je nastalo posebej za projekt so.und.ing.
Goto80: Ljubljama je improvizacija, ustvarjena na domačem računalniku Commodore 64 brez vnaprej pripravljenih elementov. Vse instrumente in aranžma avtor v živo tipka na arhaičen računalniški vmesnik, ki se projecira, tako da občinstvo sledi vsaki njegovi potezi oz. spremembi.
Luka Prinčič a.k.a. Nova deViator – Goto80: General Purpose Users 
Pričujoče delo je navdihnila misel (povzeta po Olii Lialini), da se moramo – če želimo kritično razumeti sodobne tehnologije – vrniti h konceptu splošnega uporabnika ter zaščititi pojem večnamenskega računalnika. Četudi smo morda videti kot hekerji, smo navsezadnje uporabniki tako kot vsi ostali.

Itrena T - PETER GANNUSHKIN1_malaIrena Tomažin je plesalka, koreografinja in vokalna performerka, pevka. Njene gledališko-plesne predstave so bazirane na raziskovanju glasu v povezavi z gibom. Na glasbenem področju je najbolj aktivna na področju improvizirane elektroakustične glasbe. Do sedaj je naredila osem avtorskih predstav, izdala dva samostojna ploščka in¸ osem albumov v sodelovanju z drugimi glasbeniki oziroma z bendom Borghesia in Bast Kolektiv. Nastopa ter vodi delavnice glasu doma in v tujini.

Liz Helman by Rosie Wallin_malaLiz Helman je v Londonu živeča umetnica, ki v svojem delu uporablja t. i. časovne medije (time-based media). Liz je samoukinja in ni formalno izšolana skladateljica. Njena vizualna in zvočna dela nastajajo kot odgovor na prostor oziroma okolje. lizhelmanworks.com

 

Projekt glasbenih ciklov ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, v letu 2017 nadaljuje pota razpiranja sodobno glasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. V združevanju perspektiv, metodologij, tehnologij, estetik produciranja novih umetniških del, se seveda izpostavlja vprašanje – kakšne potenciale skriva dialoško pogojena ustvarjalnost? Glasbeni dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova so-avtorska skladba. Na ta način se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja – na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo, kot izhodiščna točka, se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo, med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo. Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.

Kurator in projektni vodja: Brane Zorman

Produkcija: CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2016
Koprodukcija: Kino Šiška
Program CONA sofinancira MOL kultura
Glasbeni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO sofinancira Ministrstvo za kulturo RS