Umetniške rezidence in štipendije

Štipendije

CONA’s stipend programme  aims was introduced in 2022 to support young artists and researches in the fields of new media and sound art. The stipend supports research aimed at new discoveries in the field of sound, communication between species and interspecies coexistence, and encourages innovation in the field of sound art. Primary areas of interest range from research on interspecies sound communication, innovations in the field of acoustic ecology, bioacoustic art and mechatronics to theoretical compositions. The duration of stupend programme is set at 9 months for the period of the candidate’s school year.

2022

Blaž Režonja je trenutno študent 3. letnika dodiplomskega študija biologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Njegov projekt bo v času trajanja štipendije obsegal terensko zvočno snemanje in montažo s ciljem ozaveščanja o pomenu ohranjanja neokrnjenosti naših pragozdov s pomočjo preučevanja njihovih zvočnih lastnosti ter arhiviranja frekvenčnih odzivov za namene ponovne uporabe v obliki echo convolution.

 


Rezidenčni program

Residenčni program spodbuja pretok ustvarjalcev na področju novomedijske in zvočne umetnosti in je namenjen vabljenim umetnikom, kuratorjem in sodelavcem CONE. Trajanje bivanja lahko traja od enega do osem tednov. Prostore zagotavljajo ljubljanske partnerske ustanove, in sicer Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije (JSKD), Tobačna001 (do 2021), Mednarodni grafični likovni center in od leta 2016 do 2022 lastna rezidenca zavoda CONE, reZone.

2021

Anne Cecilie Lie je umetnica in scenografka, ki deluje v Oslu na Norveškem.  Ukvarja se z zvokom, kiparstvom, bio-umetnostjo, instalacijami, videom, besedilom in še čem. Pogosto snuje projekte v sodelovanju z drugimi umetniki iz izbranega ustvarjalnega področja ter na podlagi znanstvenih raziskav, v sodelovanju z različnimi izobraževalnimi ustanovami in lokalnimi skupnostmi.

V okviru rezidence (junij 2021) nastaja 8-kanalna zvočna kompozicija (dis)Solutions, naročena s strani zavoda Cona za galerijo Steklenik. Delo bo premierno izvedeno septembra 2021. Umetnica v času rezidence ustvarja v prostorskem avdio studiu Notam (Norveški center za tehnologijo, umetnost in glasbo), kjer ima na voljo 24-kanali zvočni sistem. Delovni prostor umetnice vključuje tudi mesto Oslo, njen atelje, gozd, tramvaje in, kot pravi sama, “vse vmes”.

Umetniška rezidenca Anne Cecilie Lie poteka pod okriljem mednarodnega projekta Akustično skupno, ki ga financirata Evropska unija, program Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za javno upravo RS. Več informacij.

2020

Dr. Roland Mühlethaler (Nature And Biodiversity Conservation Union in studio Tomás Saraceno GmbH) bo proučeval lokalne pajke in njihove mreže, pomagal pri postavitvi nove zvočne instalacije (Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja) in vodil umetniško-raziskovalni zvočni sprehod, na katerem bo predstavil aplikacijo Arachnomancy. Ugotovitve bodo prispevale k skupnemu zemljevidu Arachnomancy, ki se vzpostavlja z boju proti izumrtju globalne razpršenosti in raznolikosti pajčevine.

Manja Ristić je vsestranska umetnica, raziskovalka in kuratorica. Njene z zvokom povezane raziskave se poleg sodobnega performansa v polju instrumentalne elektroakustične glasbe osredotočajo predvsem na interdisciplinarni pristop k zvočni umetnosti, terenski posnetkom in eksperimentalnim radijskim umetnostim.

radioCona: Krajine pripovedi JV (kuratorica)
Manja Ristić: Uvod v zvok in poslušanje kot psihoenergetska dejavnika (predavanje)

2019

Martin P Eccles je zvočni umetnik in pesnik, ki svoje ustvarjanje osredinja okoli hoje kot umetnosti. V svoji praksi si prizadeva za refleksijo izkušnje lastne prisotnosti in hoje v naravnih okoljih. Uporablja številne metode (večinoma dela z zvokom in besedilom), s katerimi se odziva na čas, razdaljo in lokacijo v pokrajini.

V svojih zvočnih delih raziskuje čas z različnimi pristopi, kot so repetativni sprehodi, sprehodi v trajanju, ‘cageovski’ sprehodi in sprehodi, ki izzovejo njegove čute. Njegove pesmi so predstavljene kot pisna besedila, a so obenem tudi govorjene in predstavljene na zvočnih posnetkih. Preberite več …

OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju zvoka in slušne percepcije ter poetičnega performansa. Besedo razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Ob vseh digitalnih razsežnostih ji je središčna fizična prisotnost telesa.

V širšem opusu svoje umetniške prakse avtorica raziskuje modalitete tišin in potencialnosti, ki jih tiha, pogosto eksploatirana okolja nudijo za prisluh pretanjenim akustičnim kvalitetam snovi in glasu. V zadnjih letih je pomembno prispevala k razvoju interaktivnih, zvočnih in performativnih umetniških praks. Njena zvočna dela beležijo samote. Preberi več …

2017

2016-04-16 22.32.30Elena Biserna je raziskovalka na Locus Sonus, École Supérieure d’Art v Aix-en-Provence v Franciji. V svojem delu se osredotoča na razširjen zvok, poslušanje in kontekstualne prakse v povezavi z urbanimi dinamikami, družbeno-kulturnimi procesi in vsakdanom. Sodelovala je s številnimi organizacijami, ki se posvečajo razvoju kuratorskih projektov, med drugimi tudi z Zavodom Cona (Ljubljana), Sant’Andrea degli Amplificatori (Bologna), Xing (Bologna), Sound Threshold (London) in Digicult (Milano). Njeni najnovejši projekti vključujejo bip bop (Radio Città Fujiko, Bologna, 2013), Walking from Scores (Raum, Bologna, 2014) in Mobile Audio Fest (Fondation Vasarely in ESAAix, Aix-en-Provence / Friche la Belle de Mai, Marseille, 2015). Kot piska objavlja v številnih časopisih, katalogih in knjigah. radioCona:wolFMoon

2016

portret copy 2Peter Sinclair je zvočni umetnik, raziskovalec in dolgoletni ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij. Doktorski študij je končal na University of Arts v Londonu. Trenutno se intenzivno posveča mobilnim medijem, mrežnim soničnim prostorom in premislekom o podatkih v realnem času. Svoje delo, ki vključuje tudi sodelovanje in vodenje raziskovalne skupine Locus Sonus na Ecole d’Art v Aix-En-Provence (Francija), predstavlja na razstavah, festivalih in v publikacijah. Peter Sinclair Other Kinds of Sound Environment

 

boris_malaBoris Baltschun je skladatelj in pianist, je interdisciplinarni umetnik, ki ustvarja instalacije, radijska dela in performanse. Svoje delo predstavlja tudi na solističnih nastopih, na katerih uporablja računalnik, analogne sintetizatorje in orgle. Je član kolektiva The Pitch in štiriindvajsetčlanske zasedbe Splitter Orchester. ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

 

 

Ristic_kvadrat CB_mala

Manja Ristić je multimedijska in zvočna umetnica, violinistka, izvajalka, kuratorica, raziskovalka, predavateljica in kulturna managerka. Kot solistka in izvajalka klasične komorne glasbe je nastopala po Evropi in sodelovala z znanimi umetniki, skladatelji in dirigenti. ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

 

 

sanzPablo Sanz ustvarja site-specific projekte, instalacije, potopitvene performanse, zvočna dela za poslušanje s slušalkami ter piše za publikacije. Raziskuje estetske in prostorske vidike zaznave zvoka in se še posebej posveča okoljskim zvokom kot materialu, razširjenim avdiotehnologijam, arhitekturnemu oziroma fizičnemu prostoru in prostorskim avdiostrategijam. ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

2015

Jeff Kolar - pohoto by Dan Mohr BWJeff Kolar je zvočni umetnik in kustos. Kritiki njegovo delo opisujejo kot »cefranje zvočnikov« (Half Letter Press) in kot »čudovito čudno« (John Corbett), vključuje pa različne kolaborativne projekte, radio oddajanja kratkega dosega in performanse. Jeff Kolar je aktiven v raziskovalni skupini free103point9, ki se ukvarja z umetnostjo radijskega oddajanja, je ustanovitelj in kurira eksperimentalno radijsko platformo Radius.
http://jeffkolar.us/ Za rezidenco pri JSKD je umetnika izbral in povabil Zavod Cona.

2014

portraitAnnie Abrahams je novomedijska umetnica. Z uporabo videa, instalacije, performansa, kot tudi spletnega okolja, v svojem delu prevprašuje možnosti in omejitve komunikacije in pozorno raziskuje komunikacijske modele v spletnem okolju. Znana je po svojih net art delih, projektih kolektivnega pisanja in je mednarodno uveljavljena pionirka spletnega performansa. Na rezidenci v Ljubljani je pripravila več projektov na različnih lokacijah, razstavljenih v Projektnem prostoru Askioma. Projekti:  Annie Abrahams, Maja Delak, Irena Pivka: Encounter,  Annie Abrahams: Kaj misliš s tem? What do you mean? Za rezidenco pri JSKD je umetnico izbral in povabil Zavod Cona.

Colin BlackColin Black je mednarodno uveljavljen skladatelj, zvočni in radijski umetnik. Leta 2003 je za svoje celovečerno radijsko delo prejel nagrado Prix Italia, v letih 2010 in 2011 pa se je uvrstil v finalni izbor za nagrado Prix Phonurgia Nova. Ugled, ki si ga je Black pridobil s svojim ustvarjanjem, mu je prinesel številna naročila za daljša inovativna radijska dela, ki se predvajajo na pomembnejših evropskih in avstralskih radijskih postajah.“ Na residenci v Ljubljani Je Colin Black pripravil delo A Likeness of Ljubljana premierno predvajano na radiu ARS in predstavljeno v okviru projekta ZVO.ČI.TI.sound.ing DUO. Za rezidenco pri JKSD je umetnika izbral in povabil Zavod Cona.

anna.b&wAnna Friz je kanadska zvočna in radijska umetnica, ki trenutno živi v Chicagu. Specializirala se je za večkanalne transmisijske sisteme za instalacije, performanse in radijska oddajanja. Radio v njenem delu nastopa kot vir, nosilec in medij dela. Na rezidenci v Ljubljani je sokurirala edicijo radioCona: REuse MESTO: REuseRADIO in ustvarila zvočno instalacijo City at Night. Za rezidenco pri KC Tobačna 001 je umetnico izbral in povabil Zavod Cona.

2013

DSCN8928Maria Papadomanolaki je grška umetnica, kuratorica in avtorica, ki trenutno biva v Londonu. Deluje na področjih oblikovanja zvoka za ples in film, instalacij, omrežnega performansa, raziskovalnih delavnic in transmisijske umetnosti. Na rezidenci v Ljubljani je pripravila delo work To begin is to follow on from s slovenskimi ustvarjalci predstavljeno na edicijiradioCona: REuse MESTO: REuseRADIO, z Bojano Šaljić Podešva pa se je prredstavila v projektu ZVO.ČI.TI.sound.ing DUO. Za rezidenco pri MGML je umetnico izbral in povabil Zavod Cona.

IMG_6292Renata Padovan je brazilska vizualna in zvočna umetnica. Na residenci je pripravila projekt  In Ljubljana residency Xingu iz serije Yiara.

Preberi več …

  • Izberi jezik strani