Saša Rakef, Jasmina Založnik: ABCDE_F

drawing by_ Tereza MerliniGlasbeni performans , 2014 / 50 min
Spletna stran projekta v nastajanju abcdef.si

Kakšen je utrip sistema, v katerega smo potopljeni? Kakšen je zvok življenja v njem? Na kakšen način se v to ritmično strukturo vpenja naše delo? Vsaka zgodba ima svoj začetek, zaplet, vrh, razplet, konec. Vsaka zgodba ima svojo alternativo. Kaj je F v sistemu ABCDE?

DSC_3636 DSC_3640

»V mnoštvu nizkotnih del, ki sem jih opravljal, je bilo tudi nočno delo v tovarni lučnih konstrukcij. Osemurno izvajanje ponavljajočih se kretenj in ponižno prilagajanje mašinam. Monotonijo gest sem poskušal zapolniti z opazovanjem strojev in delavcev. Spraševal sem se, kaj bi se zgodilo, če bi pritisnil eno izmed stikal. Pritisnil sem. Gibanje stroja se je spremenilo. Strojna roka je grabila krhke plastične konstrukcije in jih maličila. Proizvodnja se je ustavila. In lahko smo odšli domov.« (Dok Gregory)

ABCDE_F je koncertna (pre)poved. O tem, kaj delamo. Kako delamo. Zakaj delamo. Inspirirana je z zgodbami ljudi različnih profilov, poklicev, kulturnih sredin, ki so z avtoricama delili svojo izkušnjo dela.

Vsaka zgodba ima svoj začetek, zaplet, vrh, razplet, konec. Vsaka zgodba ima svojo alternativo. O čem danes sanjamo delavci?

Saša Rakef in Jasmina Založnik sta samozaposleni v kulturi.   Kot dve različni biografiji sta variaciji na temo odnosa med posameznikom in ABCDE sistemom, preizprašujoč:

Je integracija v ABCDE možnost spremembe sistema ali način preživetja? V kolikšni meri smo sposobni (samo)refleksije obstoječih procesov? Komu dolgujemo in zakaj smo odgovorni?

________________

Koncept in režija: Saša Rakef, Jasmina Založnik;
Avtorica teksta: Saša Rakef v sodelovanju z Jasmino Založnik;
Izvedba: Saša Rakef, Jasmina Založnik, Jelena Milojević, Uroš Jezdić, Vanja Dizdarević;
Avtorica glasbe: Jelena Milojević v sodelovanju z Urošem Jezdićem in Vanjo Dizdarevićem;
Dramaturgija: Klavdija Zupan
Oblikovanje luči in tehnično vodstvo: David Orešič;
Prevod besedila v angleščino: Anja Podgornik; Lektura: Neja Šmid;
Izvršni producentki: Saša Rakef, Jasmina Založnik
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti;
Koprodukcija: Mesto žensk, Celinka, društvo ustvarjalk sodobnega plesa v sodelovanju: Plesni Teater Ljubljana
S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor