O CONI

CONA, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, je nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Naše glavne aktivnosti so (post)produkcija in promocija intermedijskih in zvočnih umetniških del v povezavi z naravo, okoljem in zvokom.

S ciljem družbeno in ekološko odgovornega kulturnega povezovanja sodelujemo s priznanimi in uveljavljenimi domačimi in mednarodnimi umetnicami_ki in institucijami s področij bioakustike, zvočne ekologije, radio art (radijske umetnosti) in sound art (zvočne umetnosti).

PROJEKTI

Leta 2021 smo ustanovili festival korenite zvočne hoje TO)pot, ki vsako leto preko hoje kot umetniške prakse tematizira akustično ekologijo in v obliki umetniških pohodnih del, predavanj, zvočnih dogodkov in delavnic združuje umetnice_ke, teoreti(čar)ke in radovedno javnost, ki jim je blizu hoja kot praksa ustvarjanja, prizemljevanja in poslušanja okolice.

Leta 2018 smo z namenom naslavljanja del, ki preko zvočne raziskave narave in okolja povezujejo umetniške in znanstvene prakse, ustanovili galerijo za zvok, bioakustiko in umetnost Steklenik. Program galerije je v sodelovanju z Botaničnim vrtom UL do leta 2022 gostoval v rastlinjaku Tivoli, kasneje v različnih nacionalnih kulturnih in znanstvenih ustanovah v Sloveniji, kot so: Kino Šiška, Muzej in galerije mesta Ljubljane (MG+MSUM, Cukrarna, Galerija Kresija), MGLC Ljubljana, Kibla, Botanični vrt Sežana, itd.

Leta 2008 smo oblikovali platformo radioCona z namenom prevpraševanja novega koncepta razstavljanja umetniških del. Drugi dolgotrajni projekt, ki se je razvijal od leta 2009 do 2020, je ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, cikel elektroakustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki so premierno predstavljala dela, nastala v sodelovanju med slovenskimi in mednarodnimi umetnicami_ki.

PARTNERSKI PROJEKTI

VITAL – Art | Environment | Participation (2022 – 2024), ki ustvarja inovativen umetniški ekosistem, ki spoštuje okolje, in ga sofinancirajo Evropska komisija, CREA in Cross Sectoral Standard action ter Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

konS = Platforma za sodobno raziskovalno umetnost (2018 – 2023), ki je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Akustično skupno (2019 – 2022), ki je nastajajoča mreža živih okoljskih spletnih prenosov, ki opozarjajo na edinstvene zvoke in ga sofinancirata Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo RS.

Leta 2018 smo sodelovali na Ustanovnem kongresu CENSE (Central European Network for Sonic Ecologies) kot soustanovitelji nove mreže za zvočno ekologijo Centralne Evrope.

CONA je članica Asociacije, združenje nevladnih organizacij ter samostojnih umetnic_kov in kulturnih delavk_cev Slovenije.

NAŠE_I PODPORNICE_KI