Izobraževanje

Delavnice in izobraževanja

Delavnice ponujajo neprecenljive priložnosti za srečanje umetnikov in raziskovalcev na področju zvočne umetnosti in bioakustike, izmenjavo idej in sodelovanje. Skozi praktične dejavnosti se lahko udeleženke_ci naučijo novih tehnik, eksperimentirajo z različnimi orodji in tehnologijami ter premikajo meje svoje ustvarjalnosti.

2022

Delavnica je namenjena profesionalnim glasbenikom_cam (vokalistke_i in/ali akustične_i instrumentalistke_i). Cilj delavnice je predstavitev področja medvrstne glasbene improvizacije med človekom in drugimi nečloveškimi živalskimi vrstami.

David Rothenberg: Delavnica o medvrstnem zvočnem ustvarjanju

Z delavnico bodo udeleženci_ke dobili priložnost, da skozi pripovedovanje z različnimi pristopi svobodno raziskujejo svojo identiteto v kontekstu kraja. Zvočni sprehod kot terapevtski pristop, razvijajoč čuječnost, v kateri se udeleženci osredotočajo na intenzivno zavedanje čuta za sluh in povezanost s krajem.

Colin Black: Zvočni sprehodi

Predavala bo Katarina Radaljac, aktivistka in magistra muzikologije, ki svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijami z njimi – pri tem povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga.

Katarina Radaljac: Medvrstno glasbeno ustvarjanje

Na dvodnevni delavnici bo Thomas Gorbach razložil principe arhitekture zvočnikov svojega akuzmonija, logiko konfiguracije kanalov ter glasbene principe analize in performativnega zapisa akustičnih del v posebej razvitem scenariju.

Thomas Gorbach: zvočna umetnost v prostorskem zvoku

Rezidenčni program

Residenčni program spodbuja pretok ustvarjalcev na področju novomedijske in zvočne umetnosti in je namenjen vabljenim umetnikom, kuratorjem in sodelavcem CONE. Trajanje bivanja lahko traja od enega do osem tednov. Prostore zagotavljajo ljubljanske partnerske ustanove, in sicer Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije (JSKD), Tobačna001 (do 2021), Mednarodni grafični likovni center in od leta 2016 do 2022 lastna rezidenca zavoda CONE, reZone.

2021

Anne Cecilie Lie je umetnica in scenografka, ki deluje v Oslu na Norveškem.  Ukvarja se z zvokom, kiparstvom, bio-umetnostjo, instalacijami, videom, besedilom in še čem. Pogosto snuje projekte v sodelovanju z drugimi umetniki iz izbranega ustvarjalnega področja ter na podlagi znanstvenih raziskav, v sodelovanju z različnimi izobraževalnimi ustanovami in lokalnimi skupnostmi.

Anne Cecilie Lie: (dis)solutions II

2020

Dr. Roland Mühlethaler (Nature And Biodiversity Conservation Union in studio Tomás Saraceno GmbH) bo proučeval lokalne pajke in njihove mreže, pomagal pri postavitvi nove zvočne instalacije in vodil umetniško-raziskovalni zvočni sprehod, na katerem bo predstavil aplikacijo Arachnomancy.

Boštjan Perovšek: Interweaving Soundscapes

Manja Ristić je vsestranska umetnica, raziskovalka in kuratorica. Njene z zvokom povezane raziskave se poleg sodobnega performansa v polju instrumentalne elektroakustične glasbe osredotočajo predvsem na interdisciplinarni pristop k zvočni umetnosti, terenski posnetkom in eksperimentalnim radijskim umetnostim.

radioCona: StoryscapesSE
Introduction to Sound & Listening as Psychoenergetic Agencies

2019

Martin P Eccles je zvočni umetnik in pesnik, ki svoje ustvarjanje osredinja okoli hoje kot umetnosti. V svoji praksi si prizadeva za refleksijo izkušnje lastne prisotnosti in hoje v naravnih okoljih. Uporablja številne metode (večinoma dela z zvokom in besedilom), s katerimi se odziva na čas, razdaljo in lokacijo v pokrajini.

Martin Eccles: No. 2: ‘no trace’

OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju zvoka in slušne percepcije ter poetičnega performansa. Besedo razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Ob vseh digitalnih razsežnostih ji je središčna fizična prisotnost telesa.

OR poiesis: KISETSU Quarry

2017

Elena Biserna je raziskovalka na Locus Sonus, École Supérieure d’Art v Aix-en-Provence v Franciji. V svojem delu se osredotoča na razširjen zvok, poslušanje in kontekstualne prakse v povezavi z urbanimi dinamikami, družbeno-kulturnimi procesi in vsakdanom.

radioCona:wolFMoon

2016

Peter Sinclair je zvočni umetnik, raziskovalec in dolgoletni ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij. Doktorski študij je končal na University of Arts v Londonu. Trenutno se intenzivno posveča mobilnim medijem, mrežnim soničnim prostorom in premislekom o podatkih v realnem času.

Peter Sinclair: Other Kinds of Sound Environment

Boris Baltschun je skladatelj in pianist, je interdisciplinarni umetnik, ki ustvarja instalacije, radijska dela in performanse. Svoje delo predstavlja tudi na solističnih nastopih, na katerih uporablja računalnik, analogne sintetizatorje in orgle. Je član kolektiva The Pitch in štiriindvajsetčlanske zasedbe Splitter Orchester.

ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

Manja Ristić je multimedijska in zvočna umetnica, violinistka, izvajalka, kuratorica, raziskovalka, predavateljica in kulturna managerka. Kot solistka in izvajalka klasične komorne glasbe je nastopala po Evropi in sodelovala z znanimi umetniki, skladatelji in dirigenti.

ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

Pablo Sanz ustvarja site-specific projekte, instalacije, potopitvene performanse, zvočna dela za poslušanje s slušalkami ter piše za publikacije. Raziskuje estetske in prostorske vidike zaznave zvoka in se še posebej posveča okoljskim zvokom kot materialu.

ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

2015

Jeff Kolar je zvočni umetnik in kustos. Kritiki njegovo delo opisujejo kot »cefranje zvočnikov« (Half Letter Press) in kot »čudovito čudno« (John Corbett), vključuje pa različne kolaborativne projekte, radio oddajanja kratkega dosega in performanse.

2014

Annie Abrahams je novomedijska umetnica. Z uporabo videa, instalacije, performansa, kot tudi spletnega okolja, v svojem delu prevprašuje možnosti in omejitve komunikacije in pozorno raziskuje komunikacijske modele v spletnem okolju.

Annie Abrahams, Maja Delak, Irena Pivka: Encounter |
Annie Abrahams: Kaj misliš s tem? What do you mean?

Colin Black je mednarodno uveljavljen skladatelj, zvočni in radijski umetnik. Leta 2003 je za svoje celovečerno radijsko delo prejel nagrado Prix Italia, v letih 2010 in 2011 pa se je uvrstil v finalni izbor za nagrado Prix Phonurgia Nova.

Colin Black: Akustični prostori | Kilian’s Antipodean Dream

Anna Friz je kanadska zvočna in radijska umetnica, ki trenutno živi v Chicagu. Specializirala se je za večkanalne transmisijske sisteme za instalacije, performanse in radijska oddajanja. Radio v njenem delu nastopa kot vir, nosilec in medij dela.

radioCona: REuse MESTO: REuseRADIOCity at Night

2013

Maria Papadomanolaki je grška umetnica, kuratorica in avtorica, ki trenutno biva v Londonu. Deluje na področjih oblikovanja zvoka za ples in film, instalacij, omrežnega performansa, raziskovalnih delavnic in transmisijske umetnosti.

REuse MESTO: REuseRADIOZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

Renata Padovan je brazilska vizualna in zvočna umetnica. Na residenci je pripravila projekt  In Ljubljana residency Xingu iz serije Yiara.

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

Štipendije

Cilji štipendijskega programa CONA so bili uvedeni leta 2022 za podporo mladim umetnicam_kom in raziskovalkam_cem na področju novih medijev in zvočne umetnosti. Štipendija podpira raziskave, usmerjene v nova odkritja na področju zvoka, komunikacije med vrstami in medvrstnega sobivanja ter spodbuja inovativnost na področju zvočne umetnosti.

Primarna področja zanimanja segajo od raziskav medvrstnega zvočnega komuniciranja, inovacij na področju akustične ekologije, bioakustične umetnosti in mehatronike do teoretičnih kompozicij. Trajanje študijskega programa je določeno na 9 mesecev za obdobje kandidatkinega_ovega šolskega leta.

2022

Blaž Režonja je trenutno študent 3. letnika dodiplomskega študija biologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Njegov projekt bo v času trajanja štipendije obsegal terensko zvočno snemanje in montažo s ciljem ozaveščanja o pomenu ohranjanja neokrnjenosti naših pragozdov.