Francisco López – zvočni dogodek

lopez2008-4 (BIG) copy_kontrast_kvadratponedeljk, 29 feb. ob 20.00
Kino Šiška, Katedrala
Vstopnina: 5 € Nakup vstopnic

Francisco López (ES/NL) je eden glavnih protagonistov na polju zvočne umetnosti in eksperimentalne glasbe. Z ustvarjanjem zvoka in lokacijskih posnetkov se ukvarja že več kot 30 let, v tem času pa je razvil impresiven zvočni svet, ki je izjemno oseben, ikonoklastičen in temelji na pretanjenem poslušanju sveta in prenašanju te izkušnje na publiko. Njegovi perfromansi v živo so zvočna izkušnja, ki je preprosto ne gre zamuditi.

Je avtor več sto instalacij in projektov, v katerih uporablja posnetke zvočnih krajin in zvočnih performansov, s katerimi je gostoval na vseh pomembnih svetovnih koncertnih prizoriščih, festivalih ter v muzejih in galerijah v 70 državah sveta. Njegove plošče so izšle pri več kot 300 založbah, na festivalu Ars Electronica je prejel štiri posebna priznanja, leta 2010 pa francosko nagrado Qwartz v kategoriji najboljša zvočna antologija.

Zvočni performansi Francisca Lópeza presegajo okvire “običajnega” glasbenega koncerta, saj gre za intenziven in zvočno bogat potopitveni dogodek, v katerem občinstvo prejme obveze za oči, obkroža pa ga večkanalni prostorski sistem. Virtualne svetove zvoka, ustvarjenega iz mnoštva izvirnih posnetkov s vsega sveta (od deževnega pragozda, puščave, do tovarn in objektov z vsek koncev sveta), Francisco López mojstrsko pretopi v živo izvedeno enourno kompozicijo.

Francisca Lópeza bo možno slišati tudi po koncertu v Kinu Šiška:
radioCona, 28.2. – 3.3.2016, ob 18:16, 88.8MHz in www.radiocona.si
Sonoretum, 1.3., ob 19.00, Galerija Kapelica
Akademija za glasbo UNI Ljubljana, 2.3., ob 14.30, Francisco López, predavanje

Francisca Lopeza gostimo Kapelica Gallery in Kino Šiška, Zavod CONA