Field Frequency Flux

tivoliBrane Zorman, Irena Pivka: Field Frequency Flux
in situ zvočni sprehod

in-situ in in-tempo performans z intervencijo lokalne FM frekvence

čas: somrak; čas med civilnim in astronomskim mrakom
trajanje: približno 35-40min, določeno s trajanjem mraka na lokaciji. Trajanje perfomansa je vsakič različna.

Field Frequency Flux je radioart kompozicija oddajana na lokalni FM radijski frekvenci z in-situ FM intervencijami. Izkušnja performasna bazira na hoji in sočasni in-situ in in-tempo poslušanju FM oddajanja ter zvokov okolice. Zvočna kompozicija in in-situ FM intervencija bazira na transmisiji in re-transmisiji bližnjih in oddaljenih elektromagnetnih radiacij.

Field Frequency Flux poudarja in-tempo in in-situ pozicijo in razumevanje kontinuirane aktivnosti Zemlje. Pomembna komponenta performansa je relacija začetka in konca performansa, ki ga določa trajanje od civilnega in astronomskega somraka (ta je določen z vrtenjem Zemlje v pasu 18 stopinj) na GPS pozicijo lokacije performansa.

Posameznik sredi parka vstopi v tišino in praznino prihajajoče noči. Opremljen je z radijskim sprejemnikom, kot prevajalcem in lovilcem oddaljenih elektromagnetnih zvočnih vsebin. Na sprehodu se ulovljena sporočila spajajo z zvoki speče narave izven dosega urbanega področja in tako posameznika popeljejo k organski, zemeljski zvočnosti, ki vsebuje drugačno sintakso od vsakdanjega jezika. V lovljenju preseka oddaljenih elektromagentnih vsebin in atmosferskih zvokov narave se vzpostavlja prostor domišljije in oživljanje spominov v izvirno in intenzivno izkušnjo.

Field Frequency Flux
 gradi na vsakdanji dejavnosti hoje in vsakodnevnih zvokih na katere zaradi prekomerne zvočne onesnaženosti nismo pozorni. V teh nepretencioznih dejanjih se udeleženec transformira v kompozitorja in slikarja, ki izbira, prebira in sestavlja zvočne slike in prostorske podobe v svojo lastno zgodbo (izkušnjo). Field Frequency Flux
je so-kreacija, dialog in povezava vzpostavljena na različnih ravneh; med udeležencem in naravo, kozmozom, udeležencem in zvočno krajino, ki ga obdaja ter hkrati med enotami vsakokratne vzpostavljene skupnosti. Je predstava, vzpostavljena kot odprto delo, v katerega je posameznik povabljen da jo ozavesti, dopolni, nadgradi ali transformira s (so)udeležbo.

Field Frequency Flux je poseg v “fiziologijo” parka na lokalem and makro in-situ in in-tempo merilu. Park kot specifičen in skoraj utopičen prostor v urbani pokrajini in cona somraka kot globoko razumevanje nenehnega gibanja prostora.