AnimotMUZIK

Krater, ob nedelja, 5. maj 2024, 5.08 (zjutraj)
Arboretum Volčji Potok, sobota, 11. maj 2024, ob 19.00
MGLC Plečnik auditorium, nedelja, 12. maj 2024, ob 5.08 (zjutraj)
Loški muzej Škofja Loka, nedelja, 12. maj 2024, ob 18.00

ptice ● Eduardo Raon ● Tea Vidmar ● Žiga Jenko ● Jure Boršič ● a l l j a

Krater
Nedelja, 5. maj 2024
5.08 (zjutraj), ptice, Tea Vidmar, Jure Boršič, a l l j a, (zvočni dogodek v živo) in
kolektiv Krater: Čajanka iz podivjane gradbene jame
Koncert bomo prenašali tudi po spletu na 11. ediciji mednarodnega projekta Soundcamp / Reveil.

Arboretum Volčji Potok, Boljkova galerija
Sobota, 11. maj 2024
19.00, Katarina Radaljac: Medvrstna zvočna komunikacija (predavanje)
19.45, ptice, Eduardo Raon, Tea Vidmar, Jure Boršič, (zvočni dogodek v živo)
Dogodek je ob plačilu vstopnice v Arboretum brezplačen.

MGLC Plečnikov avditorij, park Tivoli
Nedelja, 12. maj 2024
5.08 (zjutraj), ptice, Eduardo Raon, Žiga Jenko,  a l l j a, (zvočni dogodek v živo) in
Ana Čavić: Nit brez konca, IV. dejanje (Zora) (performans)

Loški muzej Škofja Loka
Nedelja, 12. maj 2024
18:00, Katarina Radaljac: Medvrstna zvočna komunikacija (predavanje) in Biljana Ristić: Zgodovina grajskega vrta in uršulinke (voden ogled vrta in predavanje o življenju uršulink)
19:00, ptice, Tea Vidmar, Žiga Jenko, Jure Boršič (zvočni dogodek v živo)

AnimotMUZIK je koncertni cikel, ki se odvija v parkih in vrtovih širom Slovenije. Povabljene glasbenice in glasbeniki nastopajo v naravnih okoljih, katerih zvok nečloveških živali postane partitura ali inspiracija za njihovo ustvarjanje. Cikel sloni na prevpraševanju uveljavljenih načinov glasbenega izražanja, publiko pa vabi k čuječnem poslušanju. S poudarkom na poglobljenem doživljanju zvočnih pokrajin širi zavedanje o pomenu narave za človeško kulturo ter poudarja njen vpliv na umetniško ustvarjanje. Naslavlja vključujočo, sočutno in zvočno bogato možno prihodnost, kjer pojem glasbe ni omejen v okvire antropocenega razmišljanja.

Foto: Matej Tomažin.

VEČ O KONCERTNEM CIKLU

Ekološki koncertni cikel se prične vsako leto pomladi, z začetkom na prvo nedeljo v maju in obeležuje Mednarodni dan poslušanja zore.

Eduardo Raon je portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi v Ljubljani. Ob mednarodnem udejstvovanju deluje tudi v Sloveniji. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalajdoskopom etno, noise, pop, retro, rock, ambient in elektronske glasbe.

Tea Vidmar je samozaposlena v kulturi kot pedagoginja, performerka in pevka. Deluje na področju uličnega in glasbenega gledališča, glasbe in vokalnih performansov, ustvarja pa tudi glasbo za pripovedovanja, lutkovno in plesno gledališče. Veliko sodeluje z Gledališčem Ane Monro.

Žiga Jenko je od malega je zaljubljen v glasbo, brez žanrskih omejitev. Samouk in raziskovalec zvočnega obrobja.

Jure Boršič je saksofonist in klarinetist mlajše generacije, delujoč med Ljubljano in Novo Gorico. Aktiven je predvsem v prosto-jazzovskih, eksperimentalnih in alternativnih vodah, v zadnjem času vse pogosteje tudi pri organizaciji tovrstnih dogodkov.

a l l j a [Alja Petric] kot pevka, pedagoginja in vsestranska raziskovalka posveča svoje življenje raziskovanju glasbene umetnosti, vodenju individualnih in skupinskih zvokovno-vokalnih delavnic ter terapevtskem delu z zvokom. Navdih za umetniško ustvarjanje išče v zvočnih krajinah narave in vsakodnevnem urbanem življenju prestolnice.

Ana Čavić je vizualna umetnica, performerka, pesnica in akademska raziskovalka »performansnega založništva«, v katerem se založništvo odvija na odru in ne na strani. Njena interdisciplinarna praksa združuje vizualne in uprizoritvene umetnosti ter deluje na različnih medijih in področjih, vključno z umetnostjo, literaturo in gledališčem.

Katarina Radaljac je magister_rica muzikologije, ki svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijam z njimi. Pri delu povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Kolofon
Umetnice_ki: ptice, Eduardo Raon (harfa), Tea Vidmar (vokal), Žiga Jenko (vokal), Jure Boršič (klarinet, saksofon), a l l j a [Alja Petric] (vokal)
Izbor umetnic_kov: Brane Zorman
Partnerji projekta: MGLC, Krater, Loški muzej Škofja Loka in Arboretum Volčji Potok
Organizacija: Irena Pivka, Urška Savič
Odnosi z javnostmi, video in fotografija: Matej Tomažin
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2024

Objavljeno v 1/radioCona. Komentiranje onemogočeno