Jata C: Kronolit

Večkanalna zvočna instalacija
27. september—26. november 2023
Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Kronolit je sestavljen iz kompleksne večkanalne zvočne kompozicije in instalacije iz kamnite plošče.

Bioakustična skupina Jata C v delu Kronolit, sestavljenem iz kompleksne večkanalne zvočne kompozicije in instalacije kamnitih plošč, raziskuje zvočnost in časovne razsežnosti kamnitih struktur ter njihovo trajnost in soodvisnost s človekom.

Zvočne materiale za kompozicijo so umetnice_ki pridobili s pomočjo terenskih posnetkov različnih lokacij in kamnolomov. Instalacija, kot senzorni podaljšek človeških tipal, pa služi kot kamnit instrument, s katerim kompozicijo in same vibracije kamna preko transducerjev v povratni zanki vračajo v njegovo materialnost. Tekom produkcije dela so umetnice_ki sodelovali z znanstveniki s področja mikropaleontologije, geologije in fizike ter podpornikom projekta, podjetjem Marmor Hotavlje.

Koproducent instalacije in zvočnega dogodka je Ljubljanski grad. Instalacijo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo. Delo je nastalo v okviru projekta konS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Marmorne plošče za izdelavo instalacije je priskrbelo podjetje Marmor Hotavlje.

 

Objavljeno v 1/radioCona. Komentiranje onemogočeno