Eduardo RAON, David ROTHENBERG in Tea VIDMAR: AnimotMUZIK

zvočni dogodek v živo / petek, 5. maj, ob 18.00
Cerknica opazovalnica ob poti Drvošec, Cerkniško jezero
zbirno mesto: center za obiskovalce
PRIJAVI SE

zvočni dogodek v živo / nedelja, 7. maj ob 4.20 zjutraj
Koščeva pot, Ljubljansko barje
zbirno mesto: parkirišče Hala Tivoli (avtobusni prevoz do lokacije)
PRIJAVI SE

Število obiskovalk_cev na dogodkih je omejeno. Obvezna predhodna prijava.

Koncept vsakoletnega cikla AnimotMUZIK, ki ga kurira Katarina RADALJAC, temelji na neposredni medvrstni komunikaciji in glasbeni improvizaciji med človekom in drugimi nečloveškimi živalskimi vrstami. Nastopajoče_i umetnice_ki bodo skupaj s prebivalkami_ci naravnega okolja, ustvarile_i skupna ekološka dogodka, ki ju bosta pospremili uvodni predavanji.

IZVEDITE VEČ

Za to priložnost se v Slovenijo vrača uveljavljeni ameriški klarinetist, glasbenik David ROTHENBERG, ki je svojo solistično in improvizatorsko kariero obogatil z medvrstno zvočno komunikacijo. Tokrat se mu bosta pridružila umetnika, harfist Eduardo RAON in vokalistka Tea VIDMAR.

Pozorno poslušanje in primerno odzivanje na okolico ter vse vpletene v zvočni dogodek, namreč neposredno spremljajo tudi etična pravila medvrstnega ustvarjanja, ki temeljijo na spoštljivem odnosu do drugih živalskih vrst. Te umetnice_ki dojemajo kot samostojne osebnosti, s svojimi lastnimi željami in potrebami po raziskovanju kot tudi odmiku iz stresnih situacij. Zvočna pripoved vsakega dogodka je tako precej fluidna.

Foto: Matej TOMAŽIN, arhiv CONA.

Eduardo RAON je portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi v Ljubljani. Ob mednarodnem udejstvovanju deluje tudi v Sloveniji. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalajdoskopom etno, noise, pop, retro, rock, ambient in elektronske glasbe. Ustvarja glasbo za gledališke predstave in performanse, intenzivno je dejaven na področju filmske glasbe, napisal in izvedel je vrsto glasbenih spremljav filmov, predvsem v Slovenski kinoteki.

David ROTHENBERG je glasbenik, skladatelj in pisatelj. Kot ugledni profesor predava filozofijo in glasbo na Inštitutu za tehnologijo v Newarku v New Jerseyu. Ukvarja se s preučevanjem odnosa človeka do narave ter z zvoki nečloveških živali, ki jih obravnava kot glasbene. Je eden od glavnih ustvarjalcev na področju medvrstne glasbe, znan po svojih glasbenih improvizacijah z živalmi, zlasti pticami, insekti in kiti. 

Tea VIDMAR ustvarja na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performansov. Kot vokalistka je sodelovala z glasbenimi skupinami (Positive illusion, Skarabej, duo Aritmija, Širom …), kot solistka in v sodelovanjih z domačimi in tujimi glasbenicami in glasbeniki (Samo Kutin, Ana Kravanja, Andrej Fon, Nino Mureškič, Tena Novak Vincek, Ivan Marincel, Damir Prica Kafka, Roko Crnić idr.) pa nastopa tudi v polju sodobne improvizirane in eksperimentalne glasbe.

Katarina RADALJAC je magister_rica muzikologije, ki svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijam z njimi. Pri delu povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga. Svoje znanje je izpopolnjeval_a na Glasbeni univerzi v Nürnbergu, pri prof. Martinu Urllichu, enem od vodilnih zoomuzikologov v Evropi. Od leta 2013 je stalen_a honorarni_a sodelavec_ka 3. programa Radio Slovenija – programa Ars.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

                  
Objavljeno v 1/radioCona. Komentiranje onemogočeno