Robertina ŠEBJANIČ: Linija | +1233m –1233m

razstava / 13. 4. – 17. 5. 2023
Galerija Kresija, Ljubljana

V četrtek, 13. aprila 2023, ob 19.00, se v Galeriji Kresija odpira samostojna razstava z naslovom Linija | +1233 m -1233 m, umetnice Robertine ŠEBJANIČ. Umetniško delo je poetično zvočno-vizualno delo, ki prikazuje zvočnost morja v navpičnem pasu globoko pod in nad gladino morja ter spodbuja obiskovalko_ca k razmisleku o novih (ekoloških) realnostih v času antropocena.

IZVEDITE VEČ O RAZSTAVI

Umetniško delo je poetično zvočno-vizualno delo, ki prikazuje zvočnost morja v navpičnem pasu globoko pod in nad gladino morja ter spodbuja obiskovalko_ca k razmisleku o novih (ekoloških) realnostih v času antropocena. Jedro pričujočega intermedijskega dela tvori koncept empatije in solidarnosti v sobivanju z entitetami, ki so več kot človeške (more-than-human). Kot protiutež temu umetnica poudarja pomembnost odnosa do okolja, ki si ga delimo z Drugim, in spodbuja kritičen razmislek o njegovi ekološki ranljivosti.

Foto: Kaja BREZOČNIK, arhiv MOL.

Robertina ŠEBJANIČ je intermedijska umetnica, katere umetniška praksa izhaja iz prepleta umetnosti, tehnologije in znanosti. Njeni projekti obravnavajo biološko, (geo)politično in kulturno realnost vodnih okolij ter raziskujejo vpliv človeštva na druge organizme. Vsebinsko svoje koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi strokovnjaki, zato njeni projekti utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo. Njena dela so bila nominirana in nagrajena na Prix Ars Electronica, Starts Prize in Falling Walls.

Foto: Maša PIRC, Kino Šiška archive.

Objavljeno v 1/radioCona. Komentiranje onemogočeno