Thomas Gorbach & The Vienna Acousmonium

dvovečerni cikel zvočnih dogodkov / torek, 14. 3., in sreda, 15. 3., od 19.00 do 22.00,
Kino Šiška, dvorana Katedrala

CONA in Kino Šiška vabita na dva transformativna večera akuzmatične glasbe! V Ljubljano se vrača avstrijski glasbenik, izvajalec in akuzmatični skladatelj Thomas GORBACH, ki se mu bodo v živo pridružile_i gostujoče_i umetnice_ki: Andrej KOBAL, OR poiesis in tonota.

NAKUP VSTOPNICE

V Katedrali bo zaživel The Vienna Acousmonium, multi-dimenzionalni zvočniški orkester, zvočni studio in laboratorij za manipulacijo in čuječe poslušanje efemernih, dinamično-gibalnih zvočnih skulptur.

PROGRAM

V torek, 14. 3., bo predstavljen kuriran izbor vrhunskih zvočnih kompozicij iz aktualnih studijskih dosežkov in arhivov pomembnih in odmevnih skladateljic_ev po izboru Thomasa GORBACHA, ki bo skladbe tudi interpretiral na svojem akuzmoničnem instrumentu.

V sredo, 15. 3., pa bodo Thomasov izbor iz zakladnice zvočnih umetnosti in elektroakustične glasbe dopolnili nastopi treh umetnic_kov v živo. Premierno bosta predstavljeni skladbi Air Transitions avtorja Andreja KOBALA in Furīfōru / fluvial avtorice OR poiesis. Zvočna umetnica tonota pa bo prvič v Ljubljani izvedla svoje delo uncertainty.

Foto: Matej TOMAŽIN, arhiv CONA, Marcel OBAL and Andraž Fijavž Bačovnik, arhiv Kino Šiška.

IZBRANA DELA

Med obema večeroma bo Thomas GORBACH na svojem instrumentu interpretiral tri večje sklope akuzmatičnih skladb, kjer bodo predstavljene_i začetnice_ki akuzmatične glasbe, kuriran izbor akuzmatičnih mojstrovin in skladbe zmagovalk_cev tekmovanja Young Lion_ess 2022. Med drugimi izpostavljamo naslednje skladbe:

Pionirke_ji


– Anestis LOGOTHETIS (GR/AT): Untitled_Coloured Noise | 1962-67
– Edgar VARÈSE (US): Poème électronique | 1958
– Thomas GORBACH (AT): Modulated Resonances | 2021-22
– François BAYLE (FR): Déplacements 1.Vertical-Horizontal 2.Spiral 3.Diagonal (Octophonie) | 2011-12

The Acousmatic Project: Zmagovalne skladbe tekmovanja Young Lion_ess 2022


– Diego BERMUDEZ CHAMBERLAND (CA): Punto Maximal | 2021-22
– Elliot HERNÁNDEZ (MX): Ritual | 2021
– Mariana VIEIRA (PT): The Unexpected Encounter with Diversity | 2021
– Mattia LORIS SIBONI (IT): Translucido | 2020
– Marta MENDES PEREIRA DOMINGUES (PT): Brincar de Pensar | 2022 (Audience Award)

Repertoar: Mojstrovine


– Annette VANDE GORNE (BE): Vox Alia II : Cathédrales | 2021
– Anestis LOGOTHETIS (GR/AT): Wellenformen | 1981
– Beatriz FERREYRA (AR/FR): Jazz’t for Miles | 2001
– Beatriz FERREYRA (AR/FR): Vivencias | 2001
– Åke PARMERUD (CH): Growl | 2014-15

Nastopi v živo


– OR poiesis: Furīfōru / fluvial | 2023 | premierna izvedba
– Andrej KOBAL: Air transitions | 2023 | premierna izvedba
– tonota: uncertainty | 2022

OPISI DEL POVABLJENIH UMETNIC_KOV

Air Transitions raziskuje zvočnost stičišča med snovnostjo površine in dinamiko zraka. Kompozicija temelji na transformaciji in manipulaciji zvočnih posnetkov burje in z vetrom povezanih zvočnih elementov. Delo s pomočjo zvočnih tehnik granularne, konkatenativne in spektralne sinteze ponuja svojevrstno reinterpretacijo zvočne mase izvornega materiala.

Furīfōru / fluvial zasleduje ekstatičen občutek lebdenja v sferični glasbi slapov. V prostem padcu vode, njeni razpršitvi in tresočih udarcih vodnih molekul na kamen se strastno ustvarja neskončna privlačnost, ekstatično vibracijsko polje, ki privzdiguje telesa. Delo je bilo ustvarjeno v fluvialni kompoziciji in s pomočjo performativnih terenskih posnetkov slapov in kamnin. Z iskanjem frekvenčne resonance se poglablja v elementarne rituale narave.

uncertainty je konfrontacija z neznanim in vzpostavljanje reda tam, kjer ga zares ni. Občutek negotovosti v silnem trenutku zmedenosti in izgube jasne presoje postane čuječe raziskovanje hrupa v tišini. Delo temelji na ritmičnih vzorcih v obliki prostorske zvočne kompozicije, ki raziskuje človeške mehanizme za shajanje z obsesivno-kompulzivno motnjo.

AVTORICE_JI

Thomas GORBACH je interdisciplinaren glasbenik, izvajalec in skladatelj akuzmatične glasbe. Kot ustanovitelj in organizator projekta The Acousmatic Project je z Marcom Schretterjem razvil edinstven večkanalni zvočniški orkester The Vienna Acousmonium ter metodo za interpretacijo akusmatičnih del in produkcijo efemernih, dinamično-gibalnih zvočnih skulptur.

Andrej KOBAL deluje na številnih področjih glasbenega ustvarjanja, kot so avtorske kompozicije, oblikovanje zvoka in kompozicije za filmsko glasbo ter gledališče, oblikovanje zvočnih inštalacij ter oblikovanje po meri narejenih elektronskih virtualnih inštrumentov.

OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju bio-, geo- in hidroakustike, slušne percepcije, interaktivnega zvočnega performansa v konkretnem, akustičnem prostoru ter digitalno nadgrajeni realnosti, spletne transmisije in umetniškega radia.

tonota je glasbena producentka, skladateljica in psihologinja iz Zagreba. Njeno umetniško delovanje združuje analogno in digitalno oblikovanje zvoka, ki ga zaznamujeta globoka introspekcija in večdimenzionalni čustveni naboj.

Deli Air Transitions umetnika Andreja Kobala in Furīfōru / fluvial avtorice OR poiesis je naročila in producirala CONA, zavod za procesiranje sodobne umetnosti. Delo uncertainty avtorice tonote je naročil in produciral KONTEJNER, biro za sodobne umetniške prakse v Zagrebu in je bilo razvito med umetniško rezidenco v Bergenskem centru za elektronsko umetnost – BEK.

Projekt podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Mestna občina Dunaj, Oddelek za kulturo, in Avstrijski kulturni forum.

KOLOFON

Umetnice_ki: Thomas GORBACH, Andrej Kobal, Petra KAPŠ (OR poiesis), Ivona ETEROVIĆ (tonota)
Produkcija: CONA za galerijo Steklenik
Koprodukcija: Kino Šiška
Organizacija: Irena PIVKA, Brane ZORMAN
Odnosi z javnostmi: Matej TOMAŽIN, Anja Pia BIŠČAK
Oblikovanje: Matej TOMAŽIN
Prevod in lektura: Daniel SHEPPARD

                                     

Objavljeno v 4/Zvok & glasba. Komentiranje onemogočeno