Zimska zvočna galerija Steklenik

2-kanalna zvočna instalacija / 2. 12. 2022 – 28. 2. 2023
gostovanje v Botaničnem vrtu Sežana

V sodelovanju z Botaničnim vrtom Sežana nadaljujemo drugi del sklopa zvočnih instalacij z delom drobljenjeLEDU bioakustične skupine Jata C (beepblip, OR poiesis, Boštjan PEROVŠEK, Bojana ŠALJIĆ PODEŠVA, Brane ZORMAN). Zvoki, ki režejo tišino. Še posebej takrat, ko se zaradi naravnih procesov nenadnih temperaturnih sprememb zgostijo v pokanje ledu. Ta spekter akustike zimske zvočne krajine pod drobnogled postavijo zvočne_i umetnice_ki kompozicije.

 

Galerija za zvok, bioakustiko in umetnost Steklenik naslavlja dela, ki preko zvočne raziskave narave in okolja povezujejo umetniške in znanstvene prakse. Dela umetniških zvrsti zaobjemajo bioakustiko, zvočno ekologijo, krajino in umetnost, in so namenjena celostnem prepletanju zvočnosti in botanike v prostorih rastlinjaka.

Steklenik je tako v rastlinjaku Botaničnega vrta Sežana vzpostavil povezovalni prostor za snovanje, raziskovanje in izkustvo zvočnih umetniških del in narave. Rastlinjak je s tem umeščen v širše polje prostorskega dojemanja, ki bo poleg zagotavljanja ustreznih pogojev za rast, raziskovanje in občudovanje izbranih botaničnih organizmov, nudil svojevrsten kontekst za enake pogoje doživljanja v njem izvajajoče se zvočne umetnosti.

Jata C je umetniška skupina, katere člani si delijo naklonjenost do terenskih posnetkov, bioakustike in zvočne ekologije. Raziskovanja slušnih zaznav združujejo z ekološkimi in družbenimi temami, ki jih razpirajo preko znanstvenega diskurza in s pomočjo izvirnih predstav zvočnih okoljih. V skladbah posnetke iz neposrednega okolja preoblikujejo v spekulativne projekcije prihodnosti in z namenom čuječe zaznave sedanjosti. Pri delu uporabljajo široko paleto naprav za zajemanje akustičnih pojavov. Igrajo po partituri, ki pušča dovolj prostora za improvizacijo in živo zvočno interpretacijo. Skupina je doslej javnosti predstavila kompoziciji Drobljenje ledu (2019) in Bibaret JC210120 (2020). Člani_ce bioakustične skupine Jata C so primarno aktivne_i preko samostojnih umetniških praks, povezanost v skupini pa bogati in zrcali njihovo lastno umetniško delovanje in ponuja popolnoma nove kontekste za razbiranje skupnega delovanja.

Objavljeno v 1/radioCona. Komentiranje onemogočeno
  • Izberi jezik strani