Odprti mikrofon Rožnik

povezava na poslušanje odprtih mikrofonov

Cona je v aprilu postavila svoj prvi odprti mikrofon v sodelovanju s Krajinskim parkom Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Postavitev je del širšega, mednarodnega projekta, ki poteka pod okriljem mreže Akustično skupno.

Akustično skupno v tem mesecu predstavlja pet novih stalnih okoljskih avdio oddajanj, ki opozarjajo na edinstvene zvoke določenih krajev po Evropi in širše. Naši oddajniki se nahajajo v skritih kotičkih Londona, Ljubljane, Cumbrije, Krete in Aix Marseilla. Od aprila 2021 jih je mogoče poslušati na spletni strani Akustično skupno in preko zvočnega zemljevida Locus Sonus.

Odprti mikrofon Rožnik:

Prenos v živo iz ljubljanskega mestnega gozda prenaša zvok krajinskega parka z mestnim hrupom ter glasovi bližnjih človeških in nečloveških vrst. Odprti mikrofon je postavljen pod krošnjami čudovitih bukev in smrek na pobočju hriba Rožnik. Ko smo ga postavljali nas je obiskal srnjak! Družine jelenov, različni majhni glodavci, veverice in kar 68 različnih vrst ptic so tipični prebivalci tega mestnega gozda. Lokacija mikrofona je nedaleč od galerije Steklenik, ki se nahaja v prostorih Rastlinjaka Tivoli. Tam Cona pripravlja razstave in prireditve, posvečene zvočnim in bioakustičnim umetniškim delom in instalacijam. Odprti mikrofon tako deluje kot nekakšen razširjen dislocirani zvočni senzor galerije.

Aprilske postavitve odprtih mikrofonov:

– South Walney Nature Reserve, Walney Island, Cumbrija, Anglija
– Frioul Islands, The Bay of Marseille, Francija
– Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Ljubljana, Slovenija
– Stave Hill Ecological Park, London, Anglija
– Flora & Fauna Preservation Park, Chania, Kreta, Grčija

Akustično skupno je nastajajoča mreža živih okoljskih spletnih prenosov, ki opozarja na edinstvene zvoke določenih krajev po Evropi in širše. Je skupnostni projekt trenutno šestih mednarodnih organizacij, ki povezuje specifično obliko kulturne in naravne dediščine.  Naši partnerji so Full of Noises (UK), Locus Sonus (FR), Soundcamp (UK), Hellenic Mediterranean University (GR) in Cyberforest (JP)

 

 

Objavljeno v 5/Cona, Accoustic Commons, Aktualni projekti, Partnerji. Komentiranje onemogočeno