Tomaž Grom – Séamus O´Donnell / ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

torek, 11. februar, 2020 ob 20.00, Dvorana Komuna, Kino Šiška, Ljubljana

V drugem dogodku cikla ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO bosta Grom in O’Donnell zvočno pripravila kolizijo, gradacijo in prelitje dveh intervencij z rezultatom, ki ga ni mogoče predvideti. V bistvu zaradi potenciala možnosti odvodov, instrumentarija ali metod improvizacije ostaja namerno neopredeljen.

 

Seamus O’Donnell: Ruins/City/Memory
Tomaž GromPizda, vsi neki špilajo, jaz sem pa umetnik
Tomaž Grom in Seamus O’Donnell: Intervention with unknowable outcomes

Seamus O’Donnell: Ruins/City/Memory 

Umetnik je o delu zapisal:

»Objekti, zbrani v mestu dogodka performansa, so povzdignjeni na višjo raven. Postali so ambasadorji kulture, pripovedovalci resnice o urbanih izkušnjah in predstavniki neživega, objektivnega in odkritega materiala vsakodnevnega življenja v tem mestu. V procesu vzorčenja in manipuliranja zvokov teh objektov je ustvarjena nova (ampak stara) zgodba, katere naloga je razkriti epsko (in trenutno potekajoče) popotovanje teh zvokov mesta.  Z reduciranjem določenega urbanega okolja na nekaj objektov in nadalje povzemanjem njihovih metaforičnih značilnosti na zvočno kompozicijo v živo, lahko morda z zaprtimi očmi zremo v prihodnost. Zgolj za trenutek., (2017)

Tomaž Grom: Pizda, vsi neki špilajo, jaz sem pa umetnik

»Da bi mu kdo gledal pod prste, kako neudobno zavezujoče.
Odziv je rezek, sunkovit in bučen.
Če je že treba gledati, potem pogledati skozi prste obeta zaslišati pretanjeno in komajda zaznavno.
Svoboda je možnost zaznavanja obeh, prisluhniti gledanju pod in pogledu skozi. Medtem prsti samovoljno ubirajo strune. Iščejo kam.
Um ujet v zanki nepovratnosti. Ali je drzneje tvegati nepredvidljivo ali predvidljivo?
Delikatnost zvoka odzvanja v tišini
.«  (Špela Trošt)

Tomaž Grom in Seamus O’Donnell: Intervention with unknowable outcomes

 Umetnika sta o delu zapisala:

»Po ogrevanju v dnevih pred performansom, bosta umetnika za raziskovanje trenutka in prostora uporabila svoje individualne veščine in izkušnje. Razplet in rezultat tega ostaja namenoma  nedefiniran. Tako bo celotnemu spektru možnosti, ki jih dvojec lahko raziskuje dovoljeno, da zaživi. Zaradi težav, nesporazumov, navzkrižnega objavljanja in različnih odločitev glasbenikov, bo Tomaž uporabil pogovore  med Branetom Zormanom  in Tomažem Gromom kot osnovni material za skladbo, združeno z elektroniko.«

Produkcija: CONA. Koprodukcija: Kino Šiška.

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona. Komentiranje onemogočeno