Borut Savski in Disinformation

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO
Sreda, 21. 03. 2018, ob 20.00,
dvorana Komuna, Kino Šiška

Četrtek, 22.03.2018 ob 20.00, CMK Gregorčiveva 4, Koper,  v koprodukciji s PiNA in CMK.

 

Borut Savski Glasovne žice 
Disinformation Stargate
Borut Savski in Disinformation National grid

Borut Savski Glasovne žice| Vocal Strings
V navzkrižnih nepredvidljivih soodvisnostih glasu in generiranega zvoka se bom znašel kot umetnik in razkrival zvočne grude na levo in na desno (polovico). Glas v primarni obliki – pred besedo, zvok (»žica/ struna«) – pred glasbo. V skladbi enakovredno sodelujejo različni algoritemski pristopi/ naprave. Glede na kontekst večera, sem se odločil za intimno zasnovo, v kateri vse prihaja od znotraj (navzven). Oda izgubljenemu individuumu.

Disinformation Stargate
Radijski hrup Sonca
Medtem ko se Sončevi blišči bodisi rablinjo v vesolju bodisi jih povleče nazaj na površje Sonca, pa izbruh udarnih valov sevanja udari navzven in poveča hitrost Sončevega vetra. Ob udarcu se magnetosfera Zemlje deformira kot žogica za tenis, ki udari ob kladivo. Električni tokovni vodi pregorijo, saj se v elektroenergetskem sistemu in podmorskih kablih z izmeničnim tokom inducirajo prehodni enosmerni tokovi: motnje v ionosferi popačijo ali onemogočijo radijsko komunikacijo, sprejem signala GPS in TV-signala: sateliti se pokvarijo in zaidejo s smeri: pride do napačnega proženja živčnih impulzov pri astronavtih: polarni sij na nebu se okrepi: radijski valovi zelo nizkih frekvenc (VLF) odmevajo po nočni obli … Preden koronarni masni izbruh seže do Zemlje, lahko mine od 6 do 40 ur, ob njegovem nastanku pa se v zgornjih slojih Sončeve atmosfere vzburi lokalna plazma in sproži radijske emisije, ki do Zemlje prispejo s svetlobno hitrostjo.

Borut Savski & Disinformation National grid
Zvoki priključnega kabla transformatorja pod napetostjo
Pulzirajoči nizkotonski zvok sproža asociacije na najbolj primarne antropomorfne elemente v glasbi – utripanje človeškega srca, hipnagoške spomine občutenj zarodka in dojenčka, seizmološko aktivnost, bobnenje groma (Jimi Hendrix je trdil, da je njegov najstarejši spomin iz otroštva prizor nevihte) in celo na vojno. National grid projekta Disinformation je nizkotonska zvočna instalacija, ki se napaja neposredno iz priključnega kabla električnega transformatorja pod napetostjo. National grid ponuja dejanske zaznavne dokaze onesnaženja okolja z elektromagnetnim valovanjem, gre za prikaz vsebovanih glasbenih značilnosti izmeničnega toka, pulzne učinke, arhitekturno akustiko lastnega razstavišča, formulo za udejanjanje in brisanje futuristične zvočne umetnosti, katarzičen odziv na pritisk urbanega življenja in monolitni zvočni zapis, namenjen genijem elektrifikacije.

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je cikel elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela – plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika, kurator Brane Zorman.

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona. Komentiranje onemogočeno