Peter Sinclair: Drugačna zvočna okolja / Other Kinds of Sound Environment

rportret copy 2azstava / performans RoadMusic (vožnje z avtomobilom)
14.–23. september, 2016 Project Space Aksioma
otvoritev: sreda, 14. sept. ob 20.00

Vkrcanje za vožnje je pred galerijo Aksioma (20min):
sreda 14. 9. od 18:00 – 21:30 
četrtek, 15.9. od 17:00 – 19:30
petek 16. 9. od 17:00 – 19:30 (vsake pol ure)
Vozniki: Luka Prinčič, Alenka Pirman, Brane Zorman

Avtomobila: BMW serije 2 Active Tourer iPerformance in BMW serije 3 iPerformance
zaželjena je prijava! cona(at)cona.si

Razstavo, ki predstavlja projekte RoadMusicNewAtlantis in Locus Sonus Stream Project, spremljajo brezplačne vožnje z avtomobilom, opremljenim z aplikacijo RoadMusic. Po ljubljanskih ulicah vas bodo popeljali izbrani umetniki, avtor pa bo na razpolago za informacije.
IMG_7291 copy-izrez

Glasba za RoadMusic  se generira iz podatkov, ki jih zbira avtomobil – tresljaji, prepoznavno gibanje (pospeševanje, menjavanje prestav, nagib itd.), h končni zvočni podobe glasbe v avtomobilu pa prispeva tudi raznolikost krajine, po kateri vozimo. RoadMusic tako na novo zastavi avdio-vizualno-taktilno izkušnjo vožnje z avtomobilom in ob tem zgradi glasbeno podlago za potovanje. V sodobnih avtomobilih so infotainment sistemi zavzeli mesto privzetega avdio vira, ki nadomešča zvočno krajino, od katere smo hermetično odrezani, RoadMusic pa ponovno vzpostavlja povezavo med samo vožnjo in tem, kar v avtu slišimo, ter zvoke razporedi v skladu z načeli glasbene kompozicije.
V priključnih hibridih BMW serije 2 Active Tourer iPerformance in BMW serije 3 iPerformance, ki omogočajo neslišno električno urbano vožnjo, bo glasbena izkušnja še bolj prvinska.

Na razstavi bosta poleg RoadMusic predstavljeni še dve zvočni deli, ki reflektirata naravo zvočnega prostora in jih kot vodja raziskovalne skupine Locus Sonus podpisuje Peter Sinclair.

New Atlantis je večuporabniški spletni virtualni svet, namenjen zvočnemu eksperimentiranju in zvočnim praksam. Za razliko od večine spletnih virtualnih svetov, kjer je v prvem planu podoba, je v NewAtlantisu najpomembnejši zvok. NA je kolaborativni projekt, ki ga je v sodelovanju z Locus Sonus v okviru čezatlantske izmenjave s SAIC (School of the Arts Institute Chicago, ZDA) zagnal Peter Sinclair. NA predstavlja interaktivni kontekst, v katerem lahko zvočni umetniki in študenti ustvarjajo zvočne projekte in raziskujejo razmerja med zvokom, virtualno 3D podobo in interaktivnostjo. Je prostor, v katerem se lahko odvijejo virtualne zvočne instalacije, spletni koncerti, zvočni sprehodi in drugi avdiovizualni umetniški dogodki.

Locus Sonus Stream Project predstavlja mrežo odprtih mikrofonov, skozi katere se Locus Sonus strežnik pretakajo zajeti zvoki s posameznih lokacij po svetu. Projekt se razvija že deset let in v tem času je Locus Sonus Stream postal vir, ki je na globalni ravni pritegnil številne umetnike in druge poslušalce. Vključuje vizualizacije odprtih mikrofonov, ki omogočajo poslušanje v živo, poslušalec pa lahko s pomočjo spletnega brskalnika krmari med zvočnimi viri. Ne glede na to, ali se v zvočno izkušnjo vključite kot uporabnik ali kot soustvarjalec, projekt preizprašuje ‘tradicionalne’ načine poslušanja in kompozicijske prakse, kjer je slišana vsebina določena vnaprej, ob tem pa odpira vprašanja o ‘realnem času’, ‘realnem prostoru’ in o tem, kaj pomeni biti nekje.

Peter Sinclair je zvočni umetnik, raziskovalec in dolgoletni ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij. Doktorski študij je končal na University of Arts v Londonu. Trenutno se intenzivno posveča mobilnim medijem, mrežnim soničnim prostorom in premislekom o podatkih v realnem času. Svoje delo, ki vključuje tudi sodelovanje in vodenje raziskovalne skupine Locus Sonus na Ecole d’Art v Aix-En-Provence (Francija), predstavlja na razstavah, festivalih in v publikacijah.

Locus Sonus je skupina, ki se ukvarja z raziskovanjem in reflektiranjem nenehno spreminjajočih se razmerij med zvokom, prostorom in uporabo. Raziskave so namenjene predvsem eksperimentiranju z nastajajoč avdio tehnologijami, še posebej s tistimi, ki se povezujejo s prenosom, mobilizacijo in uprostorjenjem zvoka. Locus Sonus so v projektih zavezani transdisciplinarnim pristopom in postopkom eksperimentiranja skozi prakso, delujejo pa pod okriljem Ecole dʼArt v Aix-En-Provence v Franciji.

RoadMusic
Koprodukcija: GMEM-CNCM-Marseille, DaisyChain, Seconde Nature; s podporo: DICRéAM. Poleg Sinclairovega originalnega programa so trenutno dostopne tudi različice naslednjih avtorjev: Andrea Cera, Atau Tanaka & Adam Parkinson, Marine Quiniou, Mathias Isouard, Charles Bascou.

NewAtlantis
Partnerske institucije
Locus Sonus Ecole supérieure dʼart dʼAix-en-Provence (ESAAix); ENSCI Les Ateliers; Rensaler Polytechnic Institute (RPI), Troy; School of the Art Institute of Chicago (SAIC), Chicago ZDA
Koordinacija projekta: Peter Sinclair (Locus Sonus ESA-Aix), Peter Gena (SAIC), Roland Cahen (ENSCI) Razvoj: Jonathan Tanant (JonLab), glavni razvijalec in arhitekt softvera; Razvoj komponent: Alexandre Amiel (ESA-Aix); Sodelavci: Marc Anderson (3d grafika, SAIC), Robb Drinkwater (zvočno programiranje, SAIC), Michael Fox (3D grafika, SAIC), Ben Chang (programiranje, 3D grafika); Administracija: Anne Roquigny (Locus Sonus) in Julie Karsenty (ESA-Aix)
Virtualno okolje predstavljeno na razstavi so oblikovali Antonie Langlois, Theo Paolo Goeder in Peter Sinclair s pomočjo Jonatan Tanant.

Locus Sonus Stream
Locus Sonus Sound Map
Razvoj: Stéphane Cousot
Upravljanje strežnika: Renaud Courvoisier. Zagotavljanje pretoka (sponzor): CreaCast

Produkcija: CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2016, zanjo Irena Pivka in Brane Zorman
Partnerja: Aksioma – zavod za sodobne umetnosti Ljubljana in Locus Sonus, Aix en Provanse, Francija,
Tehnična pomoč: Zavod Projekt Atol
Sponzor: BMW
Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za umetnost, posamezne projekte CONE podpira Ministrstvo za kulturo RS.
Dodatne informacije in program: www.cona.si

Screen Shot 2016-09-05 at 12.13.36 PM

Objavljeno v 5/Cona. Komentiranje onemogočeno