Boštjan Perovšek – Pablo Sanz

skupaj kvadratTorek, 26. januarja 2016 ob 20.00
Dvorana Komuna, Kino Šiška, Ljubljana

Vstop prost.

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je cikel elektrokustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela – plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika. Kurira Brane Zorman.

Boštjan Perovšek and Pablo Sanz: Zunaj slušnega območja
Ob zaključku rezidence bosta Boštjan Perovšek in Pablo Sanz predstavila skupno delo, ki se poigrava z uporabo različnih bioakustičnih signalov. Ustvarjalca, ki se osredotočata na akustične fenomene na obrobju človeške zaznave ter na raziskavo tekstualnih vzorcev in procesov zvočne transfiguracije, bosta ustvarila dinamični dialog med zvočnimi viri, ki jih sicer uporabljata v svojih delih. Za predstavitev nove kompozicije bosta uporabila kvadrafonično večkanalno postavitev in tako ustvarila edinstveni potopitveni zvočno-prostorski performans.

Boštjan Perovšek: Oko, ki sliši – 16
Naša okolica je pravi zvočni vrt, ki ga lahko udomačimo v snemalnih napravah. Zvok nas obdaja z vseh strani, vije se okoli nas kot prijazni hišni ljubljenček, ki ne pozabi božati z zvočno kopeljo z leve, z desne, od zgoraj navzdol … Zvočno doživetje, ki ga spremljajo vidni fragmenti skoraj skritih kotičkov. V projektu bodo uporabljeni posnetki mesta Ljubljane in njene bližnje okolice (t. i. naravnih ambientov), razdeljeni na 16 avtonomnih zvočnih gnezd. Ti se bodo v okviru žive izvedbe elektroakustično obdelovali in kombinirali z zvoki elektronskih inštrumentov in drugih zvočnih modulov.

Pablo Sanz: [in]audible
Zvočno delo [in]audible ([ne]slišno) temelji na proučevanju skritih akustičnih prostorov in načinov poslušanja onstran človeških zmožnosti. Pri tem so uporabljene razširjene snemalne strategije, ki omogočajo slišati akustične fenomene na pragu človeške percepcije.

Boštjan Perovšek (SLO), glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvoka, sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk. Igra tudi s skupino SAETA, ustvarja tudi glasbo za film, gledališče, performanse in multimedijske instalacije ter zvočne prostore (soundscapes) za muzeje in galerije.
www.perovsek.si

Pablo Sanz (ES/UK) ustvarja site-specific projekte, instalacije, potopitvene performanse, zvočna dela za poslušanje s slušalkami ter piše za publikacije. Njegovo delo zaznamuje Raziskuje estetske in prostorske vidike zaznave zvoka in se še posebej posveča okoljskim zvokom kot materialu, razširjenim avdiotehnologijam, arhitekturnemu oziroma fizičnemu prostoru in prostorskim avdiostrategijam.
http://www.pablosanz.info/

O PROJEKTU

Projekt glasbenih ciklov ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, v letu 2015 nadaljuje pota razpiranja sodobno glasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. V združevanju perspektiv, metodologij, tehnologij, estetik produciranja novih umetniških del, se seveda izpostavlja vprašanje – kakšne potenciale skriva dialoško pogojena ustvarjalnost? Glasbeni dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova so-avtorska skladba. Na ta način se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja – na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo, kot izhodiščna točka, se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo, med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo. Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.

Kurator in projektni vodja: Brane Zorman
Ondosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Urednika zloženke: Jasmina Založnik, Brane Zorman
Prevod: Katja Kosi
Lektura: Melita Silič
Oblikovanje: Irena Pivka

Produkcija: CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2016
Koprodukcija: Kino Šiška
Program CONA sofinancira MOL kultura
Glasbeni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO sofinancira Ministrstvo za kulturo RS

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona. Komentiranje onemogočeno