umetniške rezidence

Residenčni program spodbuja pretok ustvarjalcev na področju novomedijske in zvočne umetnosti in je namenjen vabljenim umetnikom, kuratorjem in sodelavcem CONE.

Rezidenčni termini trajajo od enega do osem tednov, bivalne prostore zagotovimo preko partnerskih institucij v Ljubljani JSKD, Tobačna 001, MGLC in od leta 2016 tudi v lastni residenci reZone. V prihodnje načrtujemo vzpostavitev mednarodne izmenjave slovenskih rezidenčnih umetnikov.

Umetniki 2021

Anne Cecilie Lie je umetnica in scenografka, ki deluje v Oslu na Norveškem.  Ukvarja se z zvokom, kiparstvom, bio-umetnostjo, instalacijami, videom, besedilom in še čem. Pogosto snuje projekte v sodelovanju z drugimi umetniki iz izbranega ustvarjalnega področja ter na podlagi znanstvenih raziskav, v sodelovanju z različnimi izobraževalnimi ustanovami in lokalnimi skupnostmi.

V okviru rezidence (junij 2021) nastaja 8-kanalna zvočna kompozicija (dis)Solutions, naročena s strani zavoda Cona za galerijo Steklenik. Delo bo premierno izvedeno septembra 2021. Umetnica v času rezidence ustvarja v prostorskem avdio studiu Notam (Norveški center za tehnologijo, umetnost in glasbo), kjer ima na voljo 24-kanali zvočni sistem. Delovni prostor umetnice vključuje tudi mesto Oslo, njen atelje, gozd, tramvaje in, kot pravi sama, “vse vmes”.

Umetniška rezidenca Anne Cecilie Lie poteka pod okriljem mednarodnega projekta Akustično skupno, ki ga financirata Evropska unija, program Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za javno upravo RS. Več informacij.

umetniki 2020

Manja Ristić je vsestranska umetnica, raziskovalka in kuratorica. Njene z zvokom povezane raziskave se poleg sodobnega performansa v polju instrumentalne elektroakustične glasbe osredotočajo predvsem na interdisciplinarni pristop k zvočni umetnosti, terenski posnetkom in eksperimentalnim radijskim umetnostim.

radioCona: Krajine pripovedi JV (kuratorica)
Manja Ristić: Uvod v zvok in poslušanje kot psihoenergetska dejavnika (predavanje)

umetniki 2017

2016-04-16 22.32.30Elena Biserna je raziskovalka na Locus Sonus, École Supérieure d’Art v Aix-en-Provence v Franciji. V svojem delu se osredotoča na razširjen zvok, poslušanje in kontekstualne prakse v povezavi z urbanimi dinamikami, družbeno-kulturnimi procesi in vsakdanom. Sodelovala je s številnimi organizacijami, ki se posvečajo razvoju kuratorskih projektov, med drugimi tudi z Zavodom Cona (Ljubljana), Sant’Andrea degli Amplificatori (Bologna), Xing (Bologna), Sound Threshold (London) in Digicult (Milano). Njeni najnovejši projekti vključujejo bip bop (Radio Città Fujiko, Bologna, 2013), Walking from Scores (Raum, Bologna, 2014) in Mobile Audio Fest (Fondation Vasarely in ESAAix, Aix-en-Provence / Friche la Belle de Mai, Marseille, 2015). Kot piska objavlja v številnih časopisih, katalogih in knjigah.

umetniki 2016

portret copy 2

Peter Sinclair je zvočni umetnik, raziskovalec in dolgoletni ustvarjalec avtonomnih glasbenih naprav in zvočnih instalacij. Doktorski študij je končal na University of Arts v Londonu. Trenutno se intenzivno posveča mobilnim medijem, mrežnim soničnim prostorom in premislekom o podatkih v realnem času. Svoje delo, ki vključuje tudi sodelovanje in vodenje raziskovalne skupine Locus Sonus na Ecole d’Art v Aix-En-Provence (Francija), predstavlja na razstavah, festivalih in v publikacijah. Peter Sinclair: Drugačna zvočna okolja

boris_mala

Boris Baltschun (DE) skladatelj in pianist, je interdisciplinarni umetnik, ki ustvarja instalacije, radijska dela in performanse. Svoje delo predstavlja tudi na solističnih nastopih, na katerih uporablja računalnik, analogne sintetizatorje in orgle. Je član kolektiva The Pitch in štiriindvajsetčlanske zasedbe Splitter Orchester.
ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

 

Ristic_kvadrat CB_mala

 

 

Manja Ristić (SRB) je multimedijska in zvočna umetnica, violinistka, izvajalka, kuratorica, raziskovalka, predavateljica in kulturna managerka. Kot solistka in izvajalka klasične komorne glasbe je nastopala po Evropi in sodelovala z znanimi umetniki, skladatelji in dirigenti. ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

Pablosanz_CB-kvadratPablo Sanz (ES/UK) ustvarja site-specific projekte, instalacije, potopitvene performanse, zvočna dela za poslušanje s slušalkami ter piše za publikacije. Raziskuje estetske in prostorske vidike zaznave zvoka in se še posebej posveča okoljskim zvokom kot materialu, razširjenim avdiotehnologijam, arhitekturnemu oziroma fizičnemu prostoru in prostorskim avdiostrategijam. ZVO.ČI.TI (sound.ing)DUO

 

umetniki 2015

Anna Friz

Jeff Kolar - pohoto by Dan Mohr BWJeff Kolar (ZDA) je zvočni umetnik in kustos. Kritiki njegovo delo opisujejo kot »cefranje zvočnikov« (Half Letter Press) in kot »čudovito čudno« (John Corbett), vključuje pa različne kolaborativne projekte, radio oddajanja kratkega dosega in performanse. Jeff Kolar je aktiven v raziskovalni skupini free103point9, ki se ukvarja z umetnostjo radijskega oddajanja, je ustanovitelj in kurira eksperimentalno radijsko platformo Radius.

 

umetniki 2014

portraitAnnie Abrahams, (FR/NL) novomedijska umetnica. Z uporabo videa, instalacije, performansa, kot tudi spletnega okolja, v svojem delu prevprašuje možnosti in omejitve komunikacije in pozorno raziskuje komunikacijske modele v spletnem okolju. Znana je po svojih net art delih, projektih kolektivnega pisanja in je mednarodno uveljavljena pionirka spletnega performansa. Na rezidenci v Ljubljani je pripravila več projektov na različnih lokacijah, razstavljenih v Projektnem prostoru Askioma. Projekti: Annie Abrahams, Maja Delak, Irena Pivka: Encounter,  Annie Abrahams: Kaj misliš s tem? What do you mean?

Colin Black

Colin Black (AUS) je mednarodno uveljavljen skladatelj, zvočni in radijski umetnik. Leta 2003 je za svoje celovečerno radijsko delo prejel nagrado Prix Italia, v letih 2010 in 2011 pa se je uvrstil v finalni izbor za nagrado Prix Phonurgia Nova. Ugled, ki si ga je Black pridobil s svojim ustvarjanjem, mu je prinesel številna naročila za daljša inovativna radijska dela, ki se predvajajo na pomembnejših evropskih in avstralskih radijskih postajah.“ Na residenci v Ljubljani Je Colin Black pripravil delo A Likeness of Ljubljana premierno predvajano na radiu ARS in predstavljeno v okviru projekta ZVO.ČI.TI.sound.ing DUO.

anna.b&w

 

Anna Friz je kanadska zvočna in radijska umetnica, ki trenutno živi v Chicagu. Specializirala se je za večkanalne transmisijske sisteme za instalacije, performanse in radijska oddajanja. Radio v njenem delu nastopa kot vir, nosilec in medij dela. Na rezidenci v Ljubljani je sokurirala edicijo radioCona: REuse MESTO: REuseRADIO in ustvarila zvočno instalacijo City at Night.

umetniki 2013

DSCN8928Maria Papadomanolaki je grška umetnica, kuratorica in avtorica, ki trenutno biva v Londonu. Deluje na področjih oblikovanja zvoka za ples in film, instalacij, omrežnega performansa, raziskovalnih delavnic in transmisijske umetnosti. Na rezidenci v Ljubljani je pripravila delo work To begin is to follow on from s slovenskimi ustvarjalci predstavljeno na edicijiradioCona: REuse MESTO: REuseRADIO, z Bojano Šaljić Podešva pa se je prredstavila v projektu ZVO.ČI.TI.sound.ing DUO.

IMG_6292

 

 

Renata Padovan je brazilska vizualna in zvočna umetnica. Na residenci je pripravila projekt  In Ljubljana residency Xingu iz serije Yiara. more in english

 

*Anna Friz, Maria Papadomanolaki rezidenčni umetnici v KC Tobačna 001 / MGML, povabljeni s strani Cone.
**Annie Abrahams, Colin Black, Renata Padovan rezidenčni umetniki v JSKD, povabljeni s strani Cone.