David Rothenberg

medvrstni zvočni dogodki s slavci
gostovanje v okviru projekta Akustično skupno

Četrtek, 12.5.2022, Iški morost, Ljubljansko barje
Sobota, 14.5.2022, Škocjanski zatok, Koper

David Rothenberg, uveljavljeni ameriški klarinetist, jazz glasbenik, skladatelj in profesor, je svojo solistično in improvizatorsko kariero razširil in obogatil skozi ustvarjanje z drugimi živalskimi vrstami. Meseca maja, zvečer, ko so glavni glasbeniki noči narave slavci, se bosta v okviru programa galerije Steklenik, odvila dva enkratna zvočna dogodka v naravnem okolju. David Rothenberg bo nastopil na območju Iškega morosta in Škocjanskega zatoka, kjer bo v živo improviziral s tam živečimi slavci in drugimi pticami. Ob pozornem poslušanju in z improvizacijo na svoj klarinet, jih bo povabil k medvrstnemu zvočnemu ustvarjanju. Zaradi dolgoletnega sodelovanja s pticami razume tudi njihove najbolj pretanjene umetniške vzgibe petja.

Pred dogodkoma bo Rothenberg izvedel predavanje o različnih pristopih povezovanja z drugimi živalmi prek umetnosti, ki bo združevalo tako strokovni kot izkustveni pristop. Poslušalce bo na lokacijo Iškega morosta zapeljal poseben avtobus, na katerem bo Rothenberg izpeljal predavanje.

Gostovanje Davida Rothenberga predstavlja pomembno nadgradnjo večletnega čezvrstnega glasbenega cikla AnimotMUZIK, ki smo ga pod vodstvom zoomuzikologinje Katarine Radaljac, prvič izvedli leta 2019. Primarna ideja, to je »spodbujanje zvočnega raziskovanja, ki sodelujoče nagovarja k ustvarjanju z nečloveškimi živalmi in k prevpraševanju uveljavljenih načinov izražanja skozi glasbo« ostaja enaka. V naprej pripravljeno kompozicijo, ustvarjeno iz zvokov živali, na katero nato improvizira več glasbenikov, bo tokrat nadomestil veliko bolj neposreden izvajalski pristop, ki bo poslušalkam in poslušalcem ponudil izkušnjo povsem nove in v Sloveniji še nepoznane oblike zvočnega dogodka – neposredne medvrstne improvizacije.

David Rothenberg (1962) je glasbenik, skladatelj in pisatelj. Kot ugledni profesor predava filozofijo in glasbo na Inštitutu za tehnologijo v Newarku v New Jerseyu. Ukvarja se s preučevanjem odnosa človeka do narave ter z zvoki nečloveških živali, ki jih obravnava kot glasbene. Je eden od glavnih ustvarjalcev na področju medvrstne glasbe, znan po svojih glasbenih improvizacijah z živalmi, zlasti pticami, insekti in kiti. Kot izvajalec in skladatelj je izdal več kot 25 albumov in več znanstvenih monografij, v katerih piše tako iz perspektive glasbenika kot znanstvenika. Je avtor knjig Why Birds Sing, Bug Music, Survival of the Beautiful in številnih drugih, ki so prevedene v najmanj enajst jezikov. Njegov album One Dark Night I Left My Silent House je izšel pri založbi ECM, nastopal ali snemal pa je z umetniki kot so: Pauline Oliveros, Peter Gabriel, Ray Phiri, Suzanne Vega, Scanner, Elliott Sharp, Ivi Bittová in Karnataka College of Percussion. Njegov zadnji projekt se imenuje Nightingales in Berlin, izdan je bil kot knjiga, zgoščenka in film, pri kateri je sodeloval z več ornitologi in umetniki.

Katarina Radaljac (1993) je magistra muzikologije, ki svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijam z njimi. Pri delu povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga. Svoje znanje je izpopolnjevala na Glasbeni univerzi v Nürnbergu, pri prof. Martinu Urllichu, enem od vodilnih zoomuzikologov v Evropi. Leta 2017 in 2018 se je udeležila Mednarodnega študentskega muzikološkega simpozija v Gradcu in v Zagrebu, kjer je predstavila članka »From speciesism to interspecies music« in »Intersectionality as an approach to connect questions regarding current western musical canon, speciesism and sexism«. Kot predavateljica je sodelovala tudi na festivalih Topografije zvoka in Rdeče zore. V letu 2019 je v produkciji zavoda Cona uspešno kurirala prvo edicijo čezvrstnega glasbenega cikla AnimotMUZIK, v januarju 2021 pa še njegovo drugo edicijo. Posveča se tudi izobraževanju otrok in mladih o teh temah – preko izkustvene delavnice Po poteh medvrstne komunikacije, ki je pol leta po premieri doživela že več kot 10 ponovitev. Od leta 2013 je Katarina Radaljac stalna honorarna sodelavka 3. programa Radio Slovenija – programa Ars.

Kolofon:
Umetnik: David Rothenberg
Kuriranje cikla Animotmuzik: Katarina Radaljac
Organizacija: Irena Pivka, Katarina Radaljac
Tehnična podpora: Brane Zorman
Lektura: Melita Silič
Odnosi z javnostjo: Katarina Radaljac
Fotografija: Ville Tanttu
Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2022
Partnerji: Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS), PiNA, laboratorij HEKA

Gostovanje Davida Rothenberga poteka v okviru projekta Akustično skupno (Soundcamp 2022) in spada, skupaj s predavanjem Katarine Radaljac: Medvrstno glasbeno ustvarjanje v sodelovanju z DOPPS, v  programsko enoto POznanje v Steklenik.

David Rothenbeng je v okviru DOPPS kampanje Varuhi gozdnih specialistov postal varuh malega muharja

 

                                   

Objavljeno v 4/Zvok & glasba, 5/Cona, Accoustic Commons. Komentiranje onemogočeno