Irena Pivka, Brane Zorman: vrtPionirk

zvočna pohodna predstava, 40 min
četrtek, 2.6 ob 20.00
v sklopu razstave Zasilni izhod, +MSUM
Izhodišče: glavni vhod v Cankarjev dom, Park Sveta Evrope
Obvezna prijava na info@cona.si

Zvočna pohodna predstava vrtPionirk raziskuje nekdanje in sedanje vrtove ter predvsem naš odnos do rastlin v urbanem okolju. Pomena vrta na izbrani poti se avtorja lotevata kot metafore in iščeta povezave med rajskim in političnim vrtom. Delo tematizira možen scenarij razvoja prostorskosti v navezavi z rastlinami in odnosa skupnosti do planetarnega ekosistema. Izpostavlja gibanje, potovanje rastlin v primerjavi z gibanjem in potovanjem družbe ter trči na časovno neskladnost obeh svetov.

Kako deluje osvajalski vzgib rastlin? Kako in zakaj potujejo, zasedajo nove prostore ter kakšna je vloga pionirskih rastlin, ki jih lahko opazimo tudi na našem sprehodu, so vprašanja, ki jih delo naslavlja. Na presečišču urbane in naravne kulturne krajine so rastline izpostavljene kot glavne akterke mestnega območja. Rastline, ki jih človeško oko nemalokrat opazi le kot prijetno, zeleno ozadje ali kot samonikle organizme, ki »nekontrolirano in invazivno« zasedajo urbana področja, imajo razdelan sistem zasedanja prostorov. Lahko bi ga imenovali »kolonialistični« sistem sveta flore.

Avtorja sta delo postavila na mestu javnega izražanja političnega konflikta, kjer je bil v preteklosti umeščen vrt – urbanistično in družbeno zahteven prostor za postavitev pohodnega umetniškega dela, kar se zrcali v samem izdelku. Prostorska zgodba se spleta okrog glavnega protagonista. Avtorja že vrsto let raziskujeta metode geolokacijskih zvočnih sprehodov, jih nadgrajujeta in uporabljata kot lastni umetniški izraz. V luči publike pa je prisotna močna potopitvena izkušnja v navezavi na kraj, zvok in lastno hodeče telo.

Besedilo in prostor: Irena Pivka
Zvočna kompozicija: Brane Zorman
Interpretacija: Irena Pivka, Renato Horvat
Pregled besedila: Melita Silič
Producent izvedbe: Cona
Soorganizator: Cankarjev dom
Hvala Ida Hiršenfelder, Roka Vebru in eBralnik
Delo sta sofinancirala MOL kultura in Ministrstvo za kulturo RS

   

           

 

Objavljeno v 5/Cona. Komentiranje onemogočeno